BREAKING NEWS „Poziția copilului” a câștigat premiul criticii internaționale la Festivalul de la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/breaking-news-pozitia-copilului-a-castigat-premiul-criticii-internationale-la-festivalul-de-la-berlin/

„Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, este favoritul criticii internaţionale la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În această seară, pelicula a obţinut Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiţia festivalului, dintre cele 19 aflate în cursa pentru Ursul de Aur. Trofeul i-a  fost […]

Un articol de Andrada Văsii|15 februarie 2013

„Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, este favoritul criticii internaționale la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. În această seară, pelicula a obținut Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiția festivalului, dintre cele 19 aflate în cursa pentru Ursul de Aur. Trofeul i-a  fost înmânat scenaristului Răzvan Rădulescu, co-autor al scenariului, alături de Călin Peter Netzer.

FIPRESCI stabilește jurii independente și acordă premii în cadrul tuturor marilor festivaluri de film. Juriul prezent la Berlinală a fost format din criticii de film Alin Tasciyan (președinte), Mohammed Rouda, Mode Steinkjer, Ninos Feneck Mikelides, Baptiste Etchegaray, Eberhard von Elterlein, Dana Linssen, Anjelika Artyukh, Christoph Schmitz.

Premiul vine cu o zi înainte de gala de închidere a Festivalului de la Berlin, de pe 16 februarie, și după aproape o săptămână în care „Poziția copilului” s-a menținut pe primul loc în topul favoriților la Ursul de Aur. Die Welt”, „The Hollywood Reporter”, „Variety”, Cineuropa.org, Cine-vue.com sau Bloomberg au publicat cronici entuziaste, remarcând, printre altele, performanța Luminiței Gheorghiu în rolul mamei posesive care încearcă să recâștige controlul asupra vieții fiului ei (Bogdan Dumitrache).

În această perioadă, campania de susținere a echipei filmului – „Susține România la Berlinală!” – a generat peste 70.000 de vizualizări în mediul online. În campanie s-au implicat personalități din sportul românesc – Leonard Doroftei, Cristian Țopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alina Dumitru, Alin Moldoveanu, Ana-Maria Brânză, Diana Mocanu, Corina Ungureanu – dar și artiști, vedete de radio și televiziune, bloggeri și cinefili.

Echipa a primit un număr impresionant de mesaje de susținere – peste 2000 – pe site-ul oficial al filmului, www.pozitiacopilului.ro. Publicul din România va avea ocazia să vadă „Poziția copilului” în cinematografe începând cu 8 martie.

Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

 Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

 Trailer-ul poate fi vizionat aici: 

„Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Participarea delegației filmului la Festivalul de la Berlin este susținută de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Institutul Cultural Român (ICR) din București. Unele ținute de pe covorul roșu au fost asigurate de Trends by Adina Buzatu.

19
/12
/15

15 februarie 2016 este data la care vor fi anunțați câștigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute și importante distincții din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, și cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces și din România, difuzate și la Radio România Muzical.

18
/12
/15

Filarmonica „George Enescu” anunţă marţi, 22 şi miercuri, 23 decembrie două concerte extraordinare în care Orchestra simfonică şi Corul îl vor avea la pupitru pe maestrul francez de origine română Vladimir Cosma. După o absenţă de peste 50 de ani, în anul 2011 maestrul a revenit pentru prima oară în România şi a apărut tot pe scena Ateneului Român, într-un concert al Filarmonicii.

18
/12
/15

Textul pe care îl propune regizorul Horia Suru, „Not Safe For Work”, în noul spațiu cultural POINT, aparține tinerei scriitoare britanice Lucy Kirkwood și invită spectatorii în fascinanta lume a publicațiilor media. Este o satiră care analizează într-un mod curajos jocurile de putere din această lume, în care sexul vinde orice, oricând pentru câteva minute de faimă.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Papa Francisc a împlinit astăzi, 17 decembrie, vârsta de 79 de ani. În urmă cu aproape trei ani, Papa Francisc devenea al 226-lea Papa al Bisericii Catolice, primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

17
/12
/15

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat un nou turneu în Europa și America de Nord, eliminând astfel zvonurile privind o eventuală retragere a acestei formații pioniere de hard rock

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.