Brumar rodnic la Teatrul Metropolis: Spectacole care luminează toamna
https://www.ziarulmetropolis.ro/brumar-rodnic-la-teatrul-metropolis-spectacole-care-lumineaza-toamna/

În noiembrie, pe cele două scene de la Metropolis puteţi vedea unele dintre cele mai apreciate şi cerute spectacole ale teatrului din str. Mihai Eminescu 89. 7 spectacole, 12 reprezentaţii şi tot atâtea ocazii să vedeţi producţii pe care cu siguranţă le-aţi „vânat“ de mult.

Un articol de Cristina Enescu Aky|26 octombrie 2022

Foto: Vlad Zamfirescu și Mirela Oprișor („Dumnezeul de a doua zi”)

 BRAINSTORM

Duminică, 6 noiembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three, de Diana Mănăilă

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Durată: 2h

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Sensibilitatea tinerilor în formare, precum şi felul în care ei se raportează la realitate şi la ei înşişi sunt puse sub lupă într-un spectacol susţinut la Teatrul Metropolis de viitori actori profesionişti.

În regia semnată de George Lepădatu, „Brainstorm” vine în fața publicului cu mai multe tipuri de adolescenți. Sânzi, Aron, Elisa și toți ceilalți au însă în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, dar și dorința de a fi în centrul atenției.

Scenografia realizată de Ana-Maria Mănăilă creează un cadru sigur pentru acești adolescenți nesiguri, aflați într-o etapă greu de înțeles și pentru cei din jur, și pentru ei înșiși. Pentru adolescenți, lumea abia prinde contur, sensurile se configurează greoi și ezitant, personalitatea are, în mod clar, tendințe egocentrice. Trăind un fel de prelungire a copilăriei ce nu se lasă înlocuită de o maturitate care aduce altă perspectivă, protagoniștii ilustrează cu umor și empatie comportamentul tipic adolescenților.

Mai multe informații despre spectacol găsiți aici.

 

 DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

Vineri, 11 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Vineri, 18 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Traducerea, dramatizarea și regia: Chris Simion Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Durată: 2h

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

„E o poveste despre prietenie și despre sufletele care nu se despart niciodată. Nu putem să pierdem acest respect pe care ni-l datorăm unul altuia. Va fi un teatru de prim-plan, ceea ce poate ne și sperie puțin pe noi, actorii, pentru că adevărul va trebui să iasă la lumină foarte mult prin expresiile noastre. Dar în orice caz este o poveste frumoasă despre viață și moarte ca o plecare spre necuprins, o poveste sensibilă, care trebuie văzută” (Marian Râlea)

Puteți citi un interviu cu actorul Marian Râlea despre acest spectacol aici.

 

 DRAGOSTEA DUREAZĂ 3 ANI, după Frederic Beigbeder

Duminică, 13 noiembrie, ora 19:00  – Sala Olga Tudorache

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Miercuri, 30 noiembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Traducerea, dramatizarea și regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Durată: 1h 20 min

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Un proiect al GRIVIȚA 53 – primul teatru construit împreună, proiectul de suflet al regizoarei și scriitoarei Chris Simion-Mercurian.

“O punere în scenă reușită a romanului, care este unul foarte dificil de adaptat pentru teatru. (…) Dacă e ceva rău în piesa asta e că durează prea puțin. Ar trebui să dureze trei ani” spunea autorul Frederic Beigbeder despre această montare. Iar regizoarea Chris Simion-Mercurian ne invită la spectacol pentru că este unul „post modern, recomandat spectatorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt nu e un spectacol, e viața fiecăruia”.

Câteva replici savuroase și concluzii ale acestui spectacol puteți citi aici.

 

TRANSPORT DE FEMEI, după Steve Gooch

Duminică, 13 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu

Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu

Durată: 1h 30 min

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Se observă că, deși ne propune o poveste care se desfășoară în vremuri apuse, există un mesaj universal despre omenie și umanitate pe care artiștii îl păstrează tot timpul în prim-plan, subliniind fațetele sufletului omenesc și, deopotrivă, nedreptatea socială. Omul ca jucărie a destinului și, într-un fel sau altul, ca victimă a istoriei constituie una dintre temele grave pe care „Transport de femei” le pune în discuție prin mijloacele teatrului.

Acea latură secretă a ființei umane care ne rezervă adesea surprize este avută în vedere în întregul spectacol, astfel încât evoluția personajelor să nu fie ușor de anticipat și fiecare spectator să-și poată căuta propriile răspunsuri la întrebările formulate pe scenă și propriile reacții la situațiile prezentate. Atenția la nuanțe favorizează astfel un „Transport de femei” care are ce să îi ofere publicului nerăbdător  al prezentului.

(O cronică a acestui spectacol găsiți aici).

                                                         

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Joi, 17 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Marți, 29 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Miercuri, 30 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Regia: Andrei Huțuleac. Costumele: Ariana Miron Presan. Decorul: concept colectiv.

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, Ariana Miron Presan

Durată: 1h 30 min

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Vacanțele și călătoriile într-un alt oraș ar trebui să fie despre amintiri și experiențe de care să-ți aduci aminte. Iar de cele mai multe ori, acestea ar trebui să fie cât mai plăcute și memorabile. Poveștile cuplurilor din camera 203 vor fi cu siguranță memorabile, dar nu și plăcute. Și totuși ce are o cameră de hotel de-i poate face pe oameni să fie mai real decât acasă? Se poate ca un loc străin să-i separe mai rău decât să-i apropie sau invers? (….)

Un apoteotic final care aduce ropote de râs este dat de cele două cupluri care se întorc de la un meci de tenis cu un picior luxat ori rupt, și multe frustrări adunate în trei săptămâni. Cei patru actori menționați mai sus se întorc pe scenă sub următoarea formă: Dan Rădulescu & Corina Moise – cuplul care experimentează exoticul și orientalul din America; Sorin Miron & Nicoleta Hâncu – cuplul pretențios și orgolios care folosește parfum „after-tennis”. Toate neajunsurile și nemulțumirile acestei vacanțe mută meciul de tenis de pe teren, în camera de hotel. Peste fileu zboară palete, mingi de tenis, cioburi, capete sparte, dinți avariați și multe altele. O vacanță la fel de reușită ca orice vacanță din camera 203, din Hotelul Beverly Hills, din Los Angeles, California.

Puteți citi aici o cronică a acestui spectacol.

 

 BAD JEWS de Joshua Harmon

Sâmbătă 19 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Regie și scenografie: George Lepădatu

Cu: Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă

Durată: 1h 40 min

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

În noaptea de după înmormântarea bunicului, trei veri intră într-un conflict verbal (și, uneori, chiar fizic). Într-un colț se află Daphna, o „evreică adevărată”, dar cam schimbătoare, sigură pe sine și de neclintit. În celălalt colț se află vărul ei, Liam, un tânăr la fel de încăpățânat, dar lipsit de convingeri religioase, împreună cu iubita lui, o shiksa, Melody. La mijloc rămâne fratele lui Liam, Jonah, care încearcă să rămână în afara conflictului. Când Liam se autoproclamă moștenitorul medalionului chai al bunicului lor, se dă startul unei încăierări pline de orgoliu și situații comice, totul în numele familiei, credinței și moștenirii.

Citiți mai multe aici.

 

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Duminică, 20 noiembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Dumnezeul de a doua zi

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Durată: 1h 30 min

„E prima oară când văd teatru românesc. Am fost dat pe spate. Acest spectacol merită mai multe reprezentaţii în Londra. «Dumnezeul de a doua zi» stă alături de cele mai bune texte dramatice irlandeze şi internaţionale din categoria pieselor monolog” – aceasta a fost reacţia unui critic londonez după acest spectacol, când a fost prezentat la Londra.

„Întâi de toate, textul trebuie citit ca o poveste despre părinți și copii. Sau mai exact ca o poveste despre părinți, copii și Dumnezeu. Un Dumnezeu de a doua zi … cu felul lui ciudat de a aranja lucrurile”, spune regizorul Claudiu Goga.

„Este un spectacol delicat, dar plin de umor, la care viteza cu care se trece de la râs febril la lacrimă este incredibilă”, spune Vlad Zamfirescu, citând un spectator care l-a văzut de opt ori. Iar Mirela Oprişor a afirmat într-un interviu acordat presei româneşti din Londra că, de fiecare dată când joacă în afara ţării, are impresia că interpretează în premieră.

(Găsiți o cronică a acestui spectacol aici.)

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.