Bucharest Art Film Festival 2018: Proiecții în Galerie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-art-film-festival-2018-proiectii-in-galerie/

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giuleşti 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediţie să creeze experienţa ideală destinată publicului de cinema şi zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecţii fiind liberă în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2018

Festivalul debutează astăzi, 10 decembrie, cu povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de artă din istoria Americii, Mark Landis. Falsificatorul (R. Sam Cullman, Jennifer Grausman) prezintă un personaj carismatic și complex care pentru mai bine de 30 de ani a reușit să păcălească curatori cu falsurile sale care imitau opere din secolul XV până la capodopere semnate de Picasso.

Comportamentul lui rămâne un mister pentru mulți – în timp ce pe piața de artă putea face milioane, acesta își dona adesea falsurile pozând fie în preot Iezuit, fie într-un filantrop. Ceea ce  a început ca un joc “de-a șoarecele și pisica” între  Matthew Leininger – care a făcut o obsesie în a-l urmări  odată ce s-a îregistrat oficial în Cincinnati – și Landis; devine din ce în ce mai  surprinzător și complicat, demonstrând încă o dată că adevărul poate fi mai șocant decât ficțiunea.

Marți, 11 decembrie, tot de la 19:00, este prezentat Rijksmuseum din Amsterdam, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adăpostește cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt și Vermeer – este în sfârșit renovat. În spatele acestui proces se derulează bătălii interne între directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecți și designeri care sunt filmate pe mai bine de 10 ani și generează un final surprinzător. Film în regia lui Oeke Hoogendijk.

Festivalul se încheie miercuri, 12 decembrie, cu filmul Pădurea, o coproducție sârbo-română ce descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul Crângul desfrunzit. Povestea din culise face parte dintr-o istorie rar redată. Filmul este premiat la festivalul Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN pentru film de televiziune. Despre ideea din spate, regizorul Sinisa Dragin spune următoarele:

„Ideea a pornit din articolul de ziar scris de Radu Bogdan în 2005 – Pădurea lui Tito. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”.

Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.

BAFF  este organizat de asociația Docuart. Partener Galeria Halucinarium

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și

produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie,  colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.

Foto: Bucharest Art Film Festival – facebook

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.

28
/01
/15

"Timbuktu", un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, şi comedia populară "La Famille Bélier", regizată de francezul Eric Lartigau, despre universul surzilor, figurează printre peliculele nominalizate la premiul César pentru cel mai bun film.