Bucharest International Dance Film Festival, din 6 Noiembrie, la Cinemateca Union
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-international-dance-film-festival-din-6-noiembrie-la-cinemateca-union/

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediţie a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producţiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans şi a abordărilor cinematografice contemporane.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2015

Programul primei ediții Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) include Competiția Internațională, documentare de scurt și lungmetraj, precum și o selecție a celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin. Proiecțiile sunt programate la Cinemateca Union.Bucharest International Dance Film Festival

Selecția filmelor Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) a fost realizată de coregrafa Simona Deaconescu, directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, pasionată de proiecte culturale interdisciplinare în care dansul intră în dialog cu arta vizuală și tehnologia digitală.

Dintre cele 350 de aplicații din toată lumea, le-am selectat pe cele care văd mișcarea din altă perspectivă. Trăim cu un picior în viitor așa că rupem logica de ieri și ne bucurăm de un rollercoaster de senzații care curge în viteze diferite și ne învață să trăim cu mai puține cuvinte și mai multă acțiune. – Simona Deaconescu

54 de producții au fost incluse în Competiția Oficială a primei ediții.

Juriul Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) va fi format din Sarah Möller, directorul artistic al Pool International Dance Film Festival, alături de Andreea Căpitănescu (director artistic al 4Culture, WASP-Working Art Space and Production și eXplore festival) și Jevan Chowdhury (regizor de filme de dans, fondator al proiectului Moving Cities).

Premiile festivalului sunt: Cel mai original film (în valoare de 1000 de euro) și Cel mai promițător regizor (servicii de post-producție oferite de Colorgrade).

Foto: Bucharest International Dance Film Festival  – www.bidff.ro

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.