Bucuresti Docuart Fest: nevoia de a aduce trecutul în actualitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-docuart-fest-nevoia-de-a-aduce-trecutul-in-actualitate/

Bucureşti Docuart Fest, aflat la a doua ediţie, se desfaşoară, în acest an, în perioada 26 – 29 septembrie 2013, la Cinemateca Eforie.

Un articol de Andrada Văsii|20 septembrie 2013

Bucuresti Docuart Fest, aflat la a doua ediție, se desfășoară, în acest an, în perioada 26 – 29 septembrie 2013,  la Cinemateca Eforie.

Bucuresti Docuart Fest te invită să vizionezi 43 de filme documentare, să participi la trei master class-uri cu personalități din industria media și cinematografică și la diverse discuții libere cu realizatorii de documentare proiectate în afara secțiunii competiționale.

Daniela Apostol, project manager București Docuart Fest a declarat că temele alese pentru sesiunile de master class sunt printre cele mai diverse, în ordinea desfășurării. „Popor, naţiune, patriotism” este tema aleasă de Răzvan Butaru-producător TVR; despre „Estetica în filmul documentar” ne va povesti profesorul Francisc Mraz, iar în ultima zi de master class, adică sâmbătă, 28 septembrie, regizorul Thomas Ciulei va face lumină asupra asupra temei „Documentarul de autor”.

La cele trei sesiuni de master class sunteți așteptați în zilele de 26, 27 si 28 septembrie, la cinemateca Eforie, dimineața la ora 10.00. Intrarea este liberă. La cele doua secțiuni competiționale puteți ajunge pe 26, 27 și 28 septembrie, începând cu ora 13.00.

Bucureşti Docuart Fest aduce filme pe toate gusturile

Cele patru seri de festival sunt  destinate documentarelor contemporane: „Vorbitor” – regia Radu Muntean și Alexandru Baciu, „Turn Off the Lights” regia Ivana Mladenovic, „8 Martie” – regia Alexandru Belc și „Gone Wild”- regia Dan Curean, proiecțiile fiind însoțite de mese rotunde cu realizatorii documentarelor.

Daniela Apostol a mai declarat că este important să ne cunoaștem trecutul, „şi ce mod mai bun de a-l cunoaște decât a-l vedea rulând în fața ochilor?“. Începând cu această ediție, în cadrul festivalului va exista o secțiune numită „File de istorie cinematografică”, cu scopul de a face cunoscut patrimoniul cinematografic românesc”.

Bucuresti Docuart Fest

Bucuresti Docuart Fest, aflat la a doua ediție, se desfășoară, în acest an, în perioada 26 – 29 septembrie 2013, la Cinemateca Eforie

Lista cuprinde opt titluri: BUCUREŞTII, Kurt Wesse, Paul Călinescu 1936; ŢARA MOŢILOR, Paul Călinescu, 1939; STRÎNGEŢI BANI ALBI PENTRU ZILE NEGRE, Jean Georgescu, 1941; VITICULTURA, Witold Klimowicz, Paul Călinescu 1942; PORŢELANUL ROMÂNESC, Ion Cosma, 1943; NUNTĂ CIOBĂNEASCĂ, Ion Bodan, 1957; ZECE ZILE ÎN ROMÂNIA, Ion Rodan, 1957; CASĂ DE PE STRADA NOASTRĂ, Mircea Saucan, 1957.

Citiţi şi: VIDEO Documentare incitante şi un program inedit la Docuart Fest 2013

Filmele vor fi proiectate în ultima zi de festival, duminică 29 septembrie, de la ora 14.00, proiecția fiind prezentată de Conf. Dr. Univ. Marian Tutui, manifestarea fiind sprijinită de CNC (Centrul Național al Cinematografiei).

La conferința de presă care va avea loc marți, 24 septembrie, la Ceainăria Cărturești, vor fi prezenţi Diana Deleanu – presedinte festival şi Cătălina Grama – director artistic. În cadrul conferintei vor participa şi membrii celor două jurii – Zamfira Năstasache, Mihai Fulger, Florin Barbu, Thomas Ciulei, Francisc Mraz şi Marian Ţuţui.

Info:

Evenimentul este organizat  de Asociația Docuart cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, având intrare liberă.

Foto credit: Bucuresti Docuart Fest

 

06
/04
/17

Artistul elvețian H.R. Giger, maestru al realismului fantastic, va fi celebrat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2 – 11 iunie 2017, Cluj-Napoca), în cadrul unei retrospective. Faimos pentru design-ul creaturii extraterestre din filmul SF iconic Alien (1979), care i-a adus un premiu Oscar, Giger a creat, în 45 de ani, o colecție impresionantă de lucrări unice.

04
/04
/17

Irlandez. Unul dintre cei mai autentici și buni români pe care îi știu. Când vorbește despre România ("E o țară așa de bogată, nici nu vă dați seama!") te face să te (re) îndrăgostești și tu de ea cu pasiune, cu acel realism care știe că, uneori, obstacolele sunt mari și entuziasmul e greu pus la încercare, dar care totodată vede și simte cât Bine, Frumos, Adevăr și Frumusețe e aici.

04
/04
/17

IN MEMORIAM . S-au împlinit 85 de ani de la naşterea regizorului Andrei Tarkovski (răpus de boală la 29 decembrie 1986, la doar 54 de ani). Un bun prilej pentru a vedea cum (mai) este receptat marele cineast în România.

04
/04
/17

Într-o zi de 4 aprilie se năştea Andrei Tarkovsky, unul dintre cei mai importanţi cineaști din istoria filmului. Tarkovsky a realizat doar 7 filme în cei 27 de ani ai carierei sale. Tot într-o zi de 4 aprilie se nășteau actorii Ștefan Tapalagă și Heath Ledger, se realiza primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună” și era asasinat Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare.

03
/04
/17

Filmul coreean "489 Years", de Hayoun Kwon, a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film Experimental București - BIEFF, desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

31
/03
/17

În acest weekend, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF invită publicul bucureștean la un adevărat roller-coaster cinematografic, prezentând în premieră în România câteva dintre cele mai explozive titluri din selecția sa de anul acesta.

31
/03
/17

Cea de-a VI-a ediţie a singurului târg de carte SF&Fantasy din ţară, Final Frontier, are loc ]n acest weekend, pe 1 şi 2 aprilie, la Centrul Cultural Casa Artelor din capitală, între orele 11-19. Evenimentul reuneste edituri de literatură science-fiction şi fantasy, cititorii putându-se bucura de reduceri speciale de pret şi titluri noi.

30
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Proiectat în deschiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), „Poesia sin fin” (2016), noua peliculă autobiografică a maestrului chilian Alejandro Jodorowsky, este o rememorare suprarealistă a unei tinereţi excentrice.

30
/03
/17

Salutat pentru simțul său estetic, afișul celei de-a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes (17 — 28 mai 2017) care o reprezintă pe Claudia Cardinale dansând pe un acoperiș la Roma în 1959, a fost ironizat de presa franceză, acesta suspectând o retușare a taliei și a coapselor actriței italiene.

29
/03
/17

Peste 180 de cinematografe din Statele Unite vor difuza filmul "1984" pe 4 aprilie, în replică la politicile administrației președintelui american Donald Trump. Pelicula, o adaptare din anii '80 a cărții cu același nume de George Orwell, va fi proiectată în 165 de orașe din 43 de state din SUA, dar și în țări precum Canada, Anglia, Suedia și Croația.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.