(burn)OUT – Prelegeri și incursiuni performative
https://www.ziarulmetropolis.ro/burnout-prelegeri-si-incursiuni-performative/

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu şi Alina Uşurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi şi medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT – Prelegeri şi incursiuni performative, la AREAL spaţiu pentru dezvoltare coregrafică.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2022

Între 9-11 iunie 2022, orele 19:30 – 21:00, artistele și specialistele cu care au colaborat prezintă rezultatele cercetărilor despre epuizare, din perspectivele psihologică, sociologică și medicală, din rezidențele desfășurate la Timișoara, Cluj și Iași. Intrarea este gratuită. Evenimentele vor fi difuzate și în regim live pe Facebook, parțial.

Artistele din Asociația Developing Art au demarat în 2022, în Timișoara, Cluj și Iași, o cercetare artistică pe tema burn-out-ului. În cadrul proiectului (burn)OUT au avut loc în martie, la Timișoara, atelierul de dans contemporan și prezentarea Irinei Marinescu, care colaborează cu psihoterapeuta Mihaela Vechiu în procesul de cercetare, din cadrul rezidenței găzduite de Unfold Motion, și în aprilie, la Cluj, într-o rezidență la Casa Tranzit, unde artista Alina Ușurelu, care lucrează cu medicul Roxana Negureanu, a ținut un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice” și prezentarea cercetării sale artistice. Alina Ușurelu a lansat un apel destinat publicului larg, în perspectiva ultimilor ani în care nivelul stresului şi expunerea la informaţii care generează stres a crescut foarte mult. Cei care doresc să participe trebuie să completeze un chestionar disponibil online – https://bit.ly/AUburnOUT, despre știrile și informațiile publice care le-au dat viețile personale peste cap. Un al doilea apel, coordonat de Irina Marinescu, îndeamnă publicul să împărtășească anonim experiențele personale de epuizare, cu un chestionar disponibil aici https://bit.ly/IMburnOUT În cadrul rezidenței de la Iași a avut loc atelierul de dans contemporan Răspunsuri creative în situații explozive (creativitate și oboseală) la Teatrul din Stejar și o cercetare artistică care abordează burnout-ul și epuizarea ca părți integrante și tolerate ale muncii culturale și artistice, cercetare gândită și aplicată de Andreea Novac în tandem cu socioloaga Fidelie Kalambayi.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.