„CAIET DE REGIE”, ediţie emoţionantă despre Alexandru Bocanet, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/caiet-de-regie-editie-emotionanta-despre-alexandru-bocanet-la-tvr-2/

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 20.10, la împlinirea a 40 de ani de la dispariţia regizorului, TVR 2 a pregătit o ediţie de suflet: ¬„CAIET DE REGIE Alexandru Bocăneţ” – o emisiune despre marele om de televiziune, realizată de Doina Levintza şi Claudia Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2017

De-a lungul a 90 de minute, Doina Levintza alături decâţiva dintre colaboratorii regizorului:  Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornelia Patrichi, Tora Vasilescu, Marius Ţeicu, Gelu Colceag, Paul Enigărescu, Florin Paraschiv, Dan Nanoveanu, Radu Popescu, vor depăna amintirile lor de suflet – în ambianţa Studioului 3 al Televiziunii Române, care astazi poartă numele lui Alexandru Bocăneţ.

Luna aceasta s-au împlinit 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, atunci când am pierdut nume importante ale culturii noastre: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky.

“CAIET DE REGIE” este un omagiu adus de Televiziunea Română regizorului Alexandru Bocăneţ – dar, mai ales, omului care a fost. Şi chiar dacă în acea zi fatidică am pierdut un mare profesionist, Arhiva Televiziunii Române păstrează mărturii vii ale celor 11 ani ai săi de muncă neîntreruptă şi a sutelor deBocanet emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă.

„Andu” Bocăneţ, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost cel care a inventat seria de emisiuni de divertisment „Profil pe 625 de linii”, în care a reunit trei nume mari: Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru. A realizat apoi „Gala Lunilor”, o emisiune la care a colaborat cu alţi mari artişti, alături de orchestra condusă de Sile Dinicu şi de corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor au fost semnate de Doina Levintza, cea care i-a devenit soţie. Ca regizor de televiziune era considerat, comparat cu Averty al României… Căci Jean-Cristophe Averty a revoluţionat micul ecran francez, folosindu-se de imaginile marilor cântăreţi ai anilor ‘60-‘70. Johnny Hallyday, Silvie Vartan, Becaud, Serge Gainsbourg, Yves Montand, Dalida etc. – George Stanca

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe www.tvrplus.ro

Foto: Alexandru Bocanet – tvr.ro

04
/08
/21

Ediția aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecții sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitați și un număr impresionant de spectatori. Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediția din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în țară de la începutul pandemiei.

04
/08
/21

Pentru al 15-lea an, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu între 5 și 8 august. Timp de patru zile, la Sibiu vor fi proiectate câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, cu invitați speciali: programul include peste 30 de producții, unele proaspăt premiate la TIFF 2021, precum și premiere românești în prezența echipelor.

03
/08
/21

Patru prieteni - trei băieți și-o fată - ne poartă din Italia anilor ‘80 până în prezent, într-un carusel al emoțiilor pe care le poate trăi oricare dintre noi. „Anii noștri de glorie”/ „Gli anni più belli”, un film de Gabriele Muccino despre prietenie, generozitate și bucuriile tinereții, vine din 6 august în cinematografe, distribuit de Independența Film.

02
/08
/21

Cea de a 7-a ediție KineDok aduce în atenția spectatorilor 14 documentare de autor din Europa Centrală și de Est, dintre care patru sunt prezentate în premieră națională. Luna aceasta tot mai multe locații KineDok din țară își deschid porțile.

29
/07
/21

„Întregalde”, semnat de Radu Muntean, a fost selecționat în cadrul celei de-a 46-a ediție a Toronto International Film Festival (TIFF) în secțiunea Contemporary World Cinema. TIFF va avea loc în Canada între 9 și 18 septembrie și este cel mai important festival de film de pe continentul Nord American și unul dintre cele mai prestigioase din lume.

28
/07
/21

CRONICĂ DE FILM Câştigător al premiului criticii în competiţia de la Berlinale şi proiectat în premieră în România în competiţia internaţională de la TIFF, filmul georgian "Priveşte către cer" ("What Do We See When We Look at the Sky?", 2021), de Aleksandre Koberidze, are o libertate formală impresionantă şi e pe alocuri hipnotic.