„Câini” şi „Sieranevada”, la Festivalul Anonimul (8 – 14 august)
https://www.ziarulmetropolis.ro/caini-si-sieranevada-proiectate-la-festivalul-anonimul-8-si-14-august/

Filmele „Câini”, de Bogdan Mirică şi „Sieranevada”, de Cristi Puiu vor fi proiectate la Festivalul Internaţional „Anonimul”, ce se va desfăşura, între 8 şi 14 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2016

Câini„, filmul de debut al lui Bogdan Mirică, va fi  proiectat la „Anonimul” în prezența unei părți din echipă.

Recompensat cu Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2016, filmul urmărește povestea lui Roman, un tânăr de la oraș care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă.

În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

„Câini” va rula pe marile ecrane din România din 23 septembrie.

Acțiunea filmului „Sieranevada” este plasată la trei zile de la atentatul din redacția publicației pariziene Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary.

Bărbatul urmează să își petreacă ziua de sâmbătă la comemorarea celui dispărut. Întrunirea de familie nu se derulează însă conform așteptărilor: discuțiile sunt aprinse și diferențele de opinii nu întârzie să apară.

„Sieranevada” va rula în cinematografele din România din 9 septembrie.

Paul Negoescu revine la „Anonimul” cu cel de-al doilea lungmetraj al său, „Două lozuri”.

Filmul va fi lansat în cinematografe pe 7 octombrie.

Scurtmetrajele „Ninel”, în regia lui Constantin Popescu și „Oase pentru Otto”, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, după un scenariu semnat de Lia Bugnar, vor fi de asemenea proiectate în cadrul Serii Filmului Românesc.

„Anonimul” 13 va prezenta și filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, „Dublu”, lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Dănăiață, și „Bypass”, în regia lui Nap Toader.

Coproducția românească „Miracolul din tekir” în regia Ruxandrei Zenide, precum și 14 scurtmetraje românești au fost incluse în cadrul secțiunilor competiționale.

Foto: Câini – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.