Călin Netzer: „Wong Kar Wai mi-a spus că filmul «Poziţia copilului» este o capodoperă“
https://www.ziarulmetropolis.ro/calin-netzer-wong-kar-wai-mi-a-spus-ca-filmul-pozitia-copilului-este-o-capodopera/

Echipa filmului „Poziţia copilului”, care a câştigat Ursul de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, a adus trofeul în România, fiind întâmpinată de prieteni şi admiratori, duminică, la sosirea pe aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti. Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenţi la aeroport trofeul Ursul de Aur, a […]

Un articol de |17 februarie 2013

Echipa filmului „Poziţia copilului”, care a câştigat Ursul de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, a adus trofeul în România, fiind întâmpinată de prieteni şi admiratori, duminică, la sosirea pe aeroportul „Henri Coandă” din Bucureşti.

Regizorul Călin Netzer, care le-a arătat celor prezenţi la aeroport trofeul Ursul de Aur, a declarat că a fost „copleşitor” să primească cel mai important premiu al Berlinalei, scrie Mediafax.

„A fost copleşitor. Nici până acum nu mi-am revenit. Filmul a fost bine primit şi de presă şi de critici şi de spectatori şi de jurii. Aprecierea a fost unanimă”, a spus Călin Netzer. El a precizat că spera ca filmul lui să primească trofeul Ursul de Aur, unul dintre cele mai importante premii din cinematografia românească, alături de Palme d’Or. „Dar de la speranţă la realizare este un drum lung şi am fost surprinşi”, a spus Netzer.

Întrebat dacă are speranţe ca „Poziţia copilului” să fie selecţionat anul viitor la premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Călin Netzer a spus că totul depinde de distribuitorul peliculei, din Germania. „Depinde de distribuitor, dacă promovarea se face cum trebuie. Am înţeles că este pe drumul cel bun”, a mai spus Netzer.

Totodată, Călin Netzer a vorbit şi despre momentul în care a fost felicitat de celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului competiţiei oficiale a Berlinalei 2013.

„Wong Kar Wai mi-a spus că filmul ‘Poziţia copilului’ este o capodoperă şi că este sincer când îmi spune asta. Mi-a strâns mâna două minute. M-a emoţionant foarte tare”, a mai spus Netzer.

La rândul său, Ada Solomon, producătoarea filmului „Poziţia copilului”, a explicat că Regulamentul Festivalului de la Berlin prevede că filmul onorat cu Ursul de Aur, „care este încununarea tuturor lucrurilor conţinute într-un film, nu poate lua încă un premiu”.

„E scris foarte clar în regulament şi nu se poate trece peste asta. Ursul de Aur este al Luminiţei Gheorghiu, aşa cum este al filmului ‘Poziţia copilului'”, a spus Ada Solomon, precizând că rolul pe care-l face Luminiţa Gheorghiu în „Poziţia copilului” este „aproape fără egal în cinematografia românească”.

23
/04
/14

ŞTIAŢI CĂ în urmă cu 450 de ani se năştea William Shakespeare, cel mai mare scriitor şi poet de limbă engleză? Curios este că William Shakespeare s-a stins din viaţă tot într-o zi de 23 aprilie, zi în care a pierit şi cel mai important scriitor de limbă spaniolă, Miguel de Cervantes.

22
/04
/14

Acting in English by James Longshore, Academia americană de Actorie, înfiinţată acum 2 ani în Bucureşti de actorul american James Longshore şi de producătorul Bianca Mina, anunţă cea de-a 7-a ediţie, Acting in English INTENSIVE.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

21
/04
/14

Am fost la “Coada”, noul spectacol regizat de Iarina Demian. De data aceasta, întîmplător, știam despre ce este vorba în “Line”, piesa lui Israel Horovitz, celebru dramaturg american contemporan, prea târziu ajuns și în fața publicului românesc.

19
/04
/14

Zece premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din Bucureşti şi Târgu Mureş sunt aşteptaţi să petreacă o seară imperială la Palatul Culturii din Târgu Mureş în 28 aprilie. Spectacolul-eveniment ce răsplăteşte performanţa în teatrul românesc va începe la ora 21.00 şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro.

19
/04
/14

Marcel Iureș și George Mihăiță fac în „Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?”, la Teatrul Act din Bucureşti, un Moromete și un Cocoșilă universali.

19
/04
/14

Cristi Puiu, unul dintre realizatorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo", selectat la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas", cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

19
/04
/14

Paisprezece titluri semnate de Gabriel Garcia Marquez au apărut în ultimii 20 de ani în România şi s-au vândut în peste 600.000 de exemplare, au declarat pentru agenţia Mediafax reprezentanţii editurii Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian.

19
/04
/14

Spectacolul de teatru „Vocea umană“, regizat de Sanda Manu, în interpretarea actriţei Oanei Pellea, va fi prezentat, pe 19 mai, pe scena Sălii Bizantine a Palais de Béhague din Paris, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala franceză.

18
/04
/14

Indiferent de cum vor arăta filmele selecționate în competiția oficială a ediției din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunțarea regizorilor aruncați în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaști deja clasicizați, maeștri recenți și valori în ascensiune.

18
/04
/14

Gabriel García Márquez a fost, așa cum rezultă și din scurtele ferpare întocmite ad-hoc în lumile noastre virtuale, cel mai popular, cel mai iubit scriitor al timpurilor noastre.