Campanie de conștientizare privind nevoile emoționale ale copiilor în satul Ceauru (Gorj)
https://www.ziarulmetropolis.ro/campanie-de-constientizare-privind-nevoile-emotionale-ale-copiilor-in-satul-ceauru-gorj/

Asociaţia Docuart organizează spectacolul-expoziţie „Confesiuni congruente – Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Băleşti, judeţul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenţie socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 şi dedicat copiilor, părinţilor, profesorilor şi membrilor comunităţii din Ceauru-Băleşti.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2022

Până acum, în cadrul proiectului au participat peste 300 de copii și 140 de adulți, în programe de mentoring și anti-bullying care folosesc metodologii specifice art-terapiei. Au fost asigurate servicii psiho-terapeutice individuale pentru copii, cursuri de antreprenoriat pentru adulți și a continuat dezvoltarea Grupului de Inițiativă Locală (GIL) din Ceauru-Bălești.

Campanii de conștientizare, activități civice comune și acțiuni de dialog

În cadrul proiectului CONGRUENT – Competențe necesare grupurilor eterogene de tineri, Asociația Docuart a lucrat împreună cu membrii comunității pentru activarea unui Grup de Inițiativă Locală (GIL), câteva dintre acțiunile acestuia fiind Campania de conștientizare privind nevoile emoționale ale copiilor și o Campanie de ecologizare în Ceauru-Bălești. În perioada următoare se vor organiza întâlniri facilitate, de tip focus grup, cu cei din comunitate.

Pentru lansarea campaniei de conștientizare, organizatorii, împreună cu copiii Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș” Ceauru, au pregătit o expoziție temporară de tip „instalație artistică” interactivă și un spectacol participativ, scopul fiind cel de a atrage atenția publicului asupra problemei, mereu de actualitate, a legăturii dintre părinți și copii, aflată sub presiuni sociale dar și identitare, la nivel familial. La spectacolul-expoziție sunt așteptate familii din comunitate, pe 9 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru.
Intervenția artistică este curatoriată de Irina Calu și Andrei Fășie, masteranzi CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (Universitatea București), în cadrul Programului de Masterate în Studii Culturale.

Campania de ecologizare, organizată împreună cu Primăria Ceauru, va avea una dintre activități tot pe 9 aprilie 2022, de la ora 09.00, în sat.

Program anti-bullying prin cinematerapie și mentorat

Programul anti-bullying se desfășoară de-a lungul întregului proiect CONGRUENT și constă în workshop-uri educaționale pentru elevi, metode non-formale, filme documentare, jocuri de rol și alte metode care își propun să limiteze propagarea și să diminueze impactul bullying-ului asupra elevilor. Toate Intervențiile sunt coordonate de un psiholog și de un regizor de film documentar, cu implicarea participativă a copiilor de gimnaziu din Școala „Antonie Mogoș” din Ceauru.

Programul de combatere a bullying-ului este acompaniat de un program de mentorat pentru părinții și copiii dezavantajați din comunitatea interetnică din Ceauru-Bălești, care vizează surprinderea dificultăților cu care familia se confruntă în comunitate, poziția în comunitate, identificarea resurselor în familie și motivarea persoanelor vulnerabile de a depăși momentele dificile și de a-și crește stima de sine. Activitatea non-formală de mentorat include și ateliere de scriere (realizare scenarii), având scopul de a obține informații reale cu privire la situația familială a cuplului părinte-copil, dar și țintele propuse pentru îmbunătățirea condiției. Mentorii sunt selectați din rândul actorilor și artiștilor vizuali și utilizează exerciții și jocuri de rol cu impact motivațional asupra beneficiarilor părinți și copii.

Training, consiliere și consultanță

Componenta educațională din cadrul proiectului CONGRUENT, fiind transversală acestuia, s-a regăsit atât în atelierele de educație financiară – la care au participat peste 200 de elevi din clasele I-VIII, cât și în cursul de antreprenoriat absolvit de 20 de adulți din Ceauru-Bălești, afacerile propuse în planurile de business, cu care aceștia au rămas la finalul trainingului, fiind în zona creativă – design vestimentar, de interior, peisagistic, activități culturale pentru seniori, fotografie profesională, grafică și comunicare, turism – inclusiv cultural; zona gastronomică (producție de patiserie, pâine, producție legume și fructe) și în sectorul serviciilor.

La programul de parenting pentru părinți, destinat îmbunătățirii relației scoală-copil-părinte și deprinderii părinților cu metode validate de educare a copiilor, au participat deja 118 părinți, până la finalul proiectului CONGRUENT fiind programate încă 20 de întâlniri pentru aproximativ 100 de părinți.

Din cele 300 de sesiuni psiho-terapeutice pentru copii, în care se discută cu aceștia despre rolul școlii în viața fiecărui individ, empatie și toleranță or spiritul de echipă și comunicarea în grup, au fost derulate 100, în sesiuni de câte 5 ședințe pentru fiecare dintre cei 60 de elevi selectați.

www.congruent.docuart.ro

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.