Canalul, de Ivan Kavanagh, câștigătorul Trofeului Dracula 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/canalul-de-ivan-kavanagh-castigatorul-trofeului-dracula-2014/

Cea de-a doua ediţie a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, desfăşurată la Braşov, şi-a desemnat câştigătorii. Trofeul Dracula 2014 a plecat în Irlanda cu Ivan Kavanagh, realizatorul lungmetrajului The Canal.

Un articol de Petre Ivan|6 octombrie 2014

În competiția festivalului au fost înscrise 6 lungmetraje, 8 scurtmetraje internaționale și 7 scurtmetraje românești. The Canal/ Canalul (SUA, 2014), în regia irlandezului Ivan Kavanagh, a câștigat Trofeul Dracula 2014 pentru cel mai bun film de lungmetraj.

“Pentru fascinanta explorare a relației dintre supranatural și horror psihologic” și-a motivat decizia juriul format din regizorul Julian Richards, Toni Benages i Gallard, director al festivalului Cryptshow (Barcelona), și producătorul HBO Aurelian Nica.

Trofeul Little Dracula a fost acordat SF-ului american Emit, regizat de către R. J. S. Mayank, un scurtmetraj despre o lume paralelă în care timpul se scurge invers și care “stabilește o lume science-fiction din doar cateva tușe și te lasă să-ți completezi singur golurile și să-ți pui întrebari legate de lumea respectivă, despre viață și

IULIA VERDES SI EUGEN KELEMEN - KAZIMIR

IULIA VERDES SI EUGEN KELEMEN – KAZIMIR

moarte”, după cum și-a argumentat alegerea juriul compus din regizorul Marian Crișan, monteurul Cătălin Cristuțiu și reporterul emisiunii Ca-n filme (Digi 24) Ruxandra Grecu.

Trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost câştigat de “Kazimir”, regizat de Dorian Boguță „pentru că evită elegant clișeele hollywoodiene ale genului, abordând o temă de eternă actualitate românească: complicata și contradictoria relație dintre magie și ortodoxie; pentru dozajul remarcabil dintre suspansul pur și etnicitatea descriptivă; pentru calitatea deosebită a imaginii, pentru jocul actoricesc convingător și regia precisă; în fine, pentru curajul – și, mai ales, umorul – cu care filmul propune o altă viziune fantastică asupra comunităților arhetipale din Delta Dunării.

Juriul competiţiei de scurtmetraj românesc a fost compus din criticul de film Ileana Bârsan, regizorul Tom Wilson şi jurnalistul Dragoş Vasile.

Dracula Film: Horror and Fantasy Festival are loc anual în luna octombrie în Brașov, este organizat de Asociația Culturală Fanzin și prezentat de Viasat History. Proiecțiile Dracula Film: Horror and Fantasy Festival au avut loc la Teatrul Sică Alexandrescu și Cinemateca Patria.

Foto: Canalul, Dracula 2014 – Ciprian Gherghiaș,cinemagia,

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.