Caravana Docuart, la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-la-brasov/

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Braşov, la Sala Patria. Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediţie a „Bucureşti Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacraţi, dar şi documentare studenţeşti menite să să sprijine tinerele talente.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2014

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Brașov, la Sala Patria.  Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediție a „București Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacrați, dar și documentare studențești menite să să sprijine tinerele talente.

De asemenea, vor avea loc discuții libere cu oameni din culisele unor documentare românești prestigioase, care își vor găsi lor printre proiecțiile de sâmbătă.

„Tuturor ne plac filmele. Sîntem destul de mulți cei cărora ne plac documentarele. Acestea sunt, din fericire, o «specie» pe cale de expansiune. Am fost martorul direct al acestei expansiuni anul trecut, la ediția a doua a Festivalului București Docuart Fest, care a fost o frumoasă reușită. Și, atunci, ne-am gîndit c-ar fi păcat să nu continuăm cucerirea de noi teritorii. Începem o caravană, unde vă invităm la o întîlnire cu oameni frumoși și triști, cu exploratorii de pe aici și de pe…acolo, cu întîmplări anonime transformate în povești de către… «neobosiții povestași» contemporani, regizorii. Enjoy!  spune Florin Barbu, criticul de film care va susține mesele rotunde din cadrul caravanei.

Documentarele proiectate în Caravana Docuart înglobează teme diverse și despică subiecte poate comune în moduri neașteptate. Proiecțiile incluse în program îl aduc așadar în discuție pe Emil Racoviță, prezintă o altă poveste a revoluției din ’89 și subliniază diverse aspecte sociale precum lumea nevăzută a nevăzătorilor și fenomenul părinților plecați la muncă peste granițe, dar și efectul acestui fapt asupra copiiilor.

„Sînt foarte fericită că «aici… adică acolo» ajunge la Brașov, orașul meu natal. E important pentru mine și pentru film să fie proiectat în Brașov, pe de o parte din motive personale, de suflet, iar pe de alta parte pentru că tema filmului e foarte actuală și aici, ca de altfel în toată țara. Ca și alte milioane de români, mulți brașoveni sunt nevoiți să lucreze în străinătate și trăiesc separați de cei dragi, care au rămas acasa și care, la fel ca Sanda, personajul principal din documentar, sufera în tăcere”, spune Laura Căpățână Juller, regizorul documentarului „aici… adică acolo”. Laura va însoți Caravana Docuart în toate cele 5 orașe pentru a purta un dialog cu cei prezenți în sală.

Caravana Docuart este un ecou al festivalului de film documentar București Docuart Fest. Proiectul caravanei este organizat de asociația Docuart cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei).

Intrarea la eveniment este liberă.

Foto: afiș Caravana Docuart 

 

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.