Caravana Docuart, pe 6 aprilie, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-pe-6-aprilie-la-timisoara/

Împătimiţii documentarelor din Timişoara sunteţi aşteptaţi duminică, 6 aprilie, la Filarmonica Banatul, pentru o zi plină de proiecţii pe gustul gustul lor, la Caravana Docuart.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 aprilie 2014

Începând cu ora 14:00, la Filarmonica Banatul, sala Capitol vor rula documentare românești premiate în 2013 la București Docuart Fest și nu numai. De asemenea, criticul de film, Florin Barbu, și regizoarea documentarului „aici… adică acolo”, Laura Căpățână Juller, vor purta discuții cu publicul și vă vor împărtăși din experiența lor cinematografică într-o sesiune inedită de Q&A.

Tinerii studenți sau iubitori ai lumii cinematografice sunt încurajați să participe și să descopere o realitate surprinsă altfel prin ochiul camerelor de filmat. Documentarele aduc la suprafață probleme sociale ale zilelor noastre, dar și povești nespuse.

“Sunt bucuroasa că <<aici… adică acolo>> va fi proiectat la Timișoara, un oraș splendid, cu o viață culturală bogată în care ma întorc mereu cu mare drag. Abia aștept să cunosc publicul de film timișorean, despre care am tot auzit că este foarte fain. Sper să vină mulți cinefili, dar și oameni direct atinși de migrație, care au contact cu copii ai căror parinți sunt plecați la munca în străinătate”, spune Laura Căpățână Juller.

Intrarea este liberă.

Program Caravana Docuart

14:15 „În umbra castelului”, regia lui Csibi Laszlo, câștigător al premiului pentru cel mai bun film documentar studenţesc la București Docuart Fest. / 23 min.

„Carpe Noctem”, regia Constantin Radu Vasile, câștigator al premiului pentru cea mai bună regie, secţiunea documentar studenţesc la București Docuart Fest. Filmul vorbește despre relația a două persoane cu dizabilități de vedere. / 14 min.

„După FEL și CHIP” regia Paula Oneţ, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea documentar studenţesc. / 22 min.

„Stremţ 89”, regia Anda Puşcaş și Dragoş Dulea, / 13 min., câștigător al trofeului Docuart Fest 2013. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări la care vor răspunde realizatorii documentarului.

Pauza

16:30 „Viața după gratii”, documentar experiment realizat de 12 deținuți din Penitenciarul Rahova din București. Filmul are la bază 12 mini-documentare realizate după scenariu și regie proprie, coordinator Daniela Apostol.

17:30 „Exploratorul”, regia Titus Muntean și Xantus Gabor. Filmul urmărește firul vieţii lui Emil Racoviţă, fondator al unei noi știinţe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj. Producţie cu rol de document. / 70 min.

Pauza

19:00 „aici adică… acolo”, / 75 min, prezentat în cadrul București Docuart Fest în afara programului compe-tiţional, în regia Laurei Căpăţână Juller.

Un film despre o problemă globală vazută la microscop. Proiecţia documentarului va fi urmată de o sesiune interactivă de întrebări cu publicul, la care va participa regizorul documentarului, Laura Căpăţână Juller.

Foto: afiș Caravana Docuart

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.