„Caravana filmului românesc” ajunge pentru o săptămână la Cernavodă
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-filmului-romanesc-ajunge-pentru-o-saptamana-la-cernavoda/

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” invită spectatorii, cu mic, cu mare, să se bucure de o paletă diversă de filme româneşti de succes. Intrarea este liberă la proiecţiile în aer liber, din Piaţeta Centrului Civic. Înscrieţi-vă în agendă fiecare seară din perioada 15-21 iulie, ora 21.00.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2019

Programul propus în cadrul „Caravanei filmului românesc” de la Cernavodă este variat, adresându-se spectatorilor de toate vârstele.

Astfel, cinefilii care vor alege să își petreacă serile în compania „Caravanei filmului românesc” se vor întâlni cu memorabilele interpretări ale lui Toma Caragiu, Marin Moraru și Octavian Cotescu din „Operațiunea Monstrul” (regia: Manole Marcus), vor putea parcurge o călătorie imaginară cu Sergiu Nicolaescu în al său „Orient Express” sau vor pleca spre case, înduioșați de drama eroinei din emoționantul film „Dimineața care nu se va sfârși”.

Dar spectatorii vor putea să se şi amuze privind povestea Împăratului (Victor Rebengiuc) și a Zmeului (Mircea Diaconu) din comedia „Secretul armei… secrete” (regia: Alexadru Tatos), vor râde în hohote de aventurile celor trei eroi cărora le este furat biletul câștigător la loterie, din spumoasa comedie „Două lozuri” (regia: Paul Negoescu), vor fredona o melodie, împreună cu „Liceenii rock’n’ roll” (regia: Nicolae Corjos) sau se vor distra, participând (afectiv) la escapada cool, a tinerilor din „#Selfie” (regia: Cristina Iacob).

Pentru a aduce zâmbetul pe chipul copiilor, dar și pentru a trezi nostalgia părinților și a bunicilor, în weekend vor fi prezentate filme pentru copiii care vor privi cu uimire, poate pentru prima dată, nemuritoarele filme care au încântat copilăria părinților de astăzi: „Tinerețe fără bătrânețe” și „Mama”, ambele în regia inegalabilei Elisabetei Bostan (supranumită și „Doamna filmului românesc pentru copii”) și „Dumbrava minunată”, regia: Gheorghe Naghi.

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă,  proiecţiile vor avea loc în Sala de Spectacole a Casei de Cultură.

***

Programul complet al Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale  la Cernavodă este următorul:

PIAȚETA CENTRULUI CIVIC

Luni, 15 iulie,

ora 21.00:  ORIENT EXPRESS

Regia: Sergiu Nicolaescu;

Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Ioan Cărmăzan, Corneliu Dragomirescu;

Cu: Maia Morgenstern, Imola Kézdi, Dan Bittman, Gheorghe Dinică, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan și Vlad Zamfirescu

Marți, 16 iulie,

ora 21.00:  DIMINEAȚA CARE NU SE VA SFÂRȘI

Scenariul și regia: Ciprian Mega;

Cu: Ela Ionescu, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță

Miercuri, 17 iulie,

ora 21.00: OPERAȚIUNEA MONSTRUL

Regia: Manole Marcus; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Ada D’Albon, Alexandru Manolescu, Cristina Hofman, Nineta Gusti, Elena Sereda, Lia Sahighian

Joi, 18 iulie,

ora 21.00:  LICEENII ROCK’N ROLL

Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Șovu;

Cu: Tamara Buciuceanu-Botez, Ştefan Bănică jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu, Adrian Vâlcu, Cătălin Păduraru

Vineri, 19 iulie,

ora 23.00:  DOUĂ LOZURI

Scenariul şi regia: Paul Negoescu;

Cu: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu

Sâmbătă, 20 iulie,

ora 23.00: #SELFIE

Regia: Cristina Iacob;

Scenariul: Cristina Iacob, Georgiana Alexandra Caraman, Maria Spirache;

Cu: Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Crina Semnciuc, Alex Velea, Răzvan Fodor, Smiley, Răzvan Vasilescu

 (N12 – nerecomandat copiilor sub 12 ani)

Duminică, 21 iulie,

ora 23.00: SECRETUL ARMEI SECRETE

Scenariul și regia: Alexandru Tatos;

Cu: Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Horaţiu Mălăele, Dem Rădulescu, Carmen Galin, Mitică Popescu, Manuela Hărăbor, Adrian Păduraru, Coca Bloos,

*

FILME PENTRU COPII

Vineri, 19 iulie,

ora 21.00: TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE

Scenariul și regia: Elisabeta Bostan;

Cu: Emanoil Petruț, Carmen Stănescu, Mircea Breazu, Anna Széles

Sâmbătă, 20 iulie,

ora 21.00: MAMA

Regia: Elisabeta Bostan; Scenariul: Vasilica Istrate;

Cu: Liudmila Gurchenko, Florian Pitiş, Mihail Boiarsky, George Mihăiţă, Violeta Andrei

Duminică, 21 iulie,

ora 21.00: DUMBRAVA MINUNATĂ

Regia: Gheorghe Naghi; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, Florina Cercel, Olga Delia Mateescu, Ernest Maftei,

Diana Muscă, Elena Drăgoi

***

Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaptelea an de existenţă, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

În cei șapte ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns peste 40 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând 3.050 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

Foto: Caravana filmului românesc – facebook

 

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.