„Cartea Judecătorilor“, de Tatiana Niculescu Bran, a apărut într-o nouă ediţie la Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-judecatorilor-de-tatiana-niculescu-bran-a-aparut-intr-o-noua-editie-la-polirom/

„Cartea Judecătorilor“, povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, a apărut într-o nouă ediţie, revăzută, în colecţia „Ego.Proză“ a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un articol de Andrada Văsii|24 iunie 2013

„Cartea Judecătorilor“, povestea procesului şi a reconstituirii dosarului penal despre cazul Tanacu, un caz complicat, descris de Tatiana Niculescu Bran pe baza propriilor investigaţii, a apărut într-o nouă ediţie, revăzută, în colecţia „Ego.Proză“ a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un act de restituire romanescă a unui univers religios bîntuit de frică şi vinovăţie, „Cartea Judecătorilor“ vine în continuarea romanului „Spovedanie la Tanacu“, apărut de asemenea la Polirom (ediţia a II-a, revăzută, 2012; ediţie de buzunar, 2013).

„Spovedanie la Tanacu“, publicat deja în Italia, a inspirat filmul „După dealuri“ în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

Un roman devenit piesă de teatru

În 2006 a publicat primul roman nonfiction din literatura română, „Spovedanie la Tanacu“, urmat, în 2007, de „Cartea Judecătorilor“. Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru. „Spovedanie la Tanacu“ a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban.

În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brâncuşi contra SUA“, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brâncuşi statului american în 1926.

La Editura Polirom, Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele „Nopţile Patriarhului“ (2011) şi „În Ţara lui Dumnezeu“ (2012).

Foto credit: Polirom

18
/11
/21

În volumul „Pecetluite în istorie”, coordonat de cunoscutul istoric Simon Sebag Montefiore și publicat la Editura Trei, cititorii vor descoperi secvențe remarcabile așternute pe hârtie de personalități din toate timpurile.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!

12
/11
/21

Asociația Culturală La Două Bufnițe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărți-eveniment: Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în curs de apariție la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 și 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universități și centre de cercetare din țară și străinătate.  

11
/11
/21

Editura Nemira a lansat în imprintul de nonficțiune ORION autobiografia președintelui Statelor Unite ale Americii. Vă oferim un fragment din „Promisiunile mele. Despre viață și politică” de Joe Biden (traducere de Ruxandrei Toma, lectură de specialitate de Anca Sandu).

05
/11
/21

Editura Frontiera anunță un nou titlu semnat de Nina Cassian, publicat într-o ediție adaptată grafic pentru copiii de astăzi: „Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari”. Ilustrațiile cărții sunt semnate de Andrei Tache.