„Cărturan”, în regia lui Liviu Săndulescu, din 8 noiembrie în 21 de orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/carturan-in-regia-lui-liviu-sandulescu-din-8-noiembrie-in-21-de-orase-din-tara/

„Cărturan”, lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu, va avea premiera naţională pe 8 noiembrie şi va putea fi văzut în cinematografele din 21 de oraşe din ţară.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2019

Astfel spectatorii din: București, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Severin, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Vâlcea vor putea vedea pe marile ecrane din orașul lor filmul produs de Mandragora și distribuit de Iadasarecasa, începând de vinerea viitoare.

Este un film plin de emoție, condus extrem de minuțios de Liviu, o poveste cu care nu ai cum să nu empatizezi și care te va lăsa, la final, cu câteva întrebări la care să-ți găsești propriul răspuns” mărturisește Anca Puiu, producătorul filmului.

Din distribuție fac parte actorii Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru, Cristina Flutur, Iulia Lumânare, Marcelo Cobzariu și Carmen Tănase, precum și copiii Vlad Popescu și Tudor Brătucu.

Viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepotul său de 14 ani, pe care bărbatul îl creşte singur, fiind singura sa rudă. Obişnuit cu dificultăţile vieţii, Cărturan îşi începe, astfel, mica odisee de dinaintea morţii. În timpul pe care îl mai are de trăit, bărbatul vrea să rezolve două lucruri foarte importante pentru el: găsirea unui loc cât mai bun în care nepotul lui să locuiască până când va fi suficient de mare pentru a se descurca singur și, al doilea, organizarea unei pomeni pentru sufletul lui, aşa cum se obişnuieste în zona din care provine. Acest obicei, mai puţin cunoscut, îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul comunei, care are o cu totul altă părere despre rânduiala creştină. Când vede că lucrurile nu merg în directia dorită, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

Există și o miză religioasă a filmului dar cea mai importantă este miza umană. Este un film care ne arată felul în care sunt ancoraţi oamenii în diverse religii, credinţe sau superstiţii, fiecare cu principiile lor despre viaţă şi despre moarte”, spune Liviu Săndulescu.

Cărturan a avut premiera mondială la Busan, Coreea de Sud, pe cea europeană la Varșovia, Polonia și își urmează traseul festivalier cu selecția din cadrul ARRAS Film Festival, Franța.

Scenariul filmului este semnat de Bogdan Adrian Toma și Liviu Săndulescu iar imaginea de Oleg Mutu. Producătorul filmului este Anca Puiu.

Cărturan este o coproducție România (Mandragora, Iadasarecasa) – Suedia (Film I Vast, Doppelganger AB) cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunea Română, Dacin Sara, Cinema City Romania și Shoot&Post Auditory Suedia și va avea premiera în cinematografe pe 8 noiembrie, fiind distribuit de Iadasarecasa.

Mai multe informații despre film puteți găsi aici.


Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, Biz, LiterNet, Radio România Cultural, CineGhid, AARC – All About Romanian Cinema

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.