Cărtureşti Verona găzduieşte astăzi dezbaterea „De ce nu pun şi femeile ţara la cale?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/carturesti-verona-gazduieste-astazi-dezbaterea-de-ce-nu-pun-si-femeile-tara-la-cale/

La Cărtureşti Verona, începând cu ora 15 :00, are loc dezbaterea ,,De ce nu pun şi femeile ţara la cale ?” în prezenţa Alinei Dragolea, Laurei Grunberg, Lilianei Popescu şi Dianei Elena Neaga.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Vineri, 8 martie, de la ora 15.00, la Librăria Cărturești Verona (Ceainărie) din București, va avea loc dezbaterea pe tema „De ce nu pun și femeile țara la cale?”, eveniment prilejuit de aparitia recentă a volumului Gen și cetățenie în România, semnat de Diana Elena Neaga, și apărut recent în colecția „Studii de gen” la Editura Polirom.

Alături de autoare, vor participa: Alina Dragolea, Laura Grunberg și Liliana Popescu. 
Moderatoare: Tudorina Mihai.

Gen și cetățenie în România reprezintă o remarcabilă analiză a modului în care femeile din România își percep și își exercită cetățenia.

Volumul, cu o prefață semnată de Mihaela Miroiu, analizează dimensiunea performativă a cetățeniei. Din aceste relatări rezultă ca modul în care femeile își exercită azi cetățenia este afectat, pe de o parte, de constrângerile asociate rolurilor și diferențelor de gen (în baza cărora ele sunt principalele îngrijitoare ale familiei), iar pe de altă parte, de experiențele formatoare trăite în perioada comunistă (munca plătită, îngrădirea libertății de mișcare, raționalizările) și în perioada de tranziție (polarizarea socială, prezența minoră a intereselor femeilor pe agenda publică, experiența șomajului sau a libertății de exprimare).

„Știu că mulți politologi și politicieni români considera neexersarea deplină a cetățeniei în cazul femeilor o problemă marginală, deranjantă, dacă nu cumva ridicolă. (…) Autoarea își propune să analizeze semnificația cetățeniei substanțiale și exercițiul cotidian al acesteia în cazul femeilor în general, al celor din România în particular, așa cum sunt ele reflectate în cercetările politologice feministe și nefeministe. Din acest motiv, utilitatea cărtii pentru teoreticienii cetățeniei, pentru cercetătorii democrației și ai politicilor de gen, ca și pentru politicienii care nu vor să improvizeze pe tema «ce doresc cetățenele», ci vor să se documenteze, este foarte mare.” (Mihaela Miroiu)

 

Din cuprins:

Construcția și (re)construcția cetațeniei • Teorii ale cetățeniei • Gen și cetățenie: o abordare constructivistă • Cetățenia traită a femeilor – o analiză empirică în zona Hunedoara • Despre amintirea unei cetățenii trăite în comunism • Experiența traită a rolurilor de gen • Participarea civică și politică a femeilor în viața de zi cu zi

Carte recomandată de feminism-romania.ro

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"