Casa lui Pablo Picasso, vândută pentru 20 de milioane de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-lui-pablo-picasso-vanduta-pentru-20-de-milioane-de-euro/

Casa lui Pablo Picasso de pe Riviera franceză, în care ultima sa soţie s-a împuşcat, se estimează că va fi vândută pentru 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari), la o licitaţie organizată la Grasse

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2017

Artistul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în această vilă de la Mougins, în apropiere de Cannes. Pablo Picasso a murit aici în aprilie 1973, după 12 ani de când s-a mutat aici cu Jacqueline Rocque, a doua soţie şi muza sa.

Rocque, pe care Picasso a pictat-o de mai mult de 400 de ori, s-a sinucis în casa de la Mediterana în 1986.

Fiica ei, Catherine Hutin-Blay, moştenitoarea reşedinţei, a vândut proprietatea unui olandez, care a redenumit-o „Cavern of the Minotaur”, după obsesia pictorului pentru bestia mitică.

Înainte de a cumpăra Picasso această casă, ea a aparţinut familiei anglo-irlandeză Guinness. Prim-ministrul britanic Winston Churchill era un vizitator frecvent.

Proprietarul olandez a avut probleme financiare după ce a făcut o serie de îmbunătăţiri vilei, care datează din secolul XVIII şi care are trei hectare de teren.

Din vremea lui Picasso o singură cameră a rămas neschimbată, atelierul său, care încă păstrează urme de vopsea lăsate de artist, potrivit agentului imobiliar Michael Zingraf. „Nicio lucrare de-a sa nu a rămas în casă”, a adăugat el.

Pablo Picasso (1881-1973) a fost una dintre cele mai puternice personalităţi culturale ale lumii, un geniu al secolului al XX-lea, pictor, sculptor, gravor, ceramist. A studiat artele frumoase la Academia din San Fernando, una dintre cele mai cunoscute şcoli de artă spaniole. Tabloul ”Domnişoarele din Avignon” marchează începutul perioadei cubiste.

Foto: Casa lui Pablo Picasso – facebook

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.