Câștigătoarele Bacău Fest Monodrame 2022 sunt actrița Petronela Buda și dramaturgul Teodora Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-bacau-fest-monodrame-2022-sunt-actrita-petronela-buda-si-dramaturgul-teodora-savu/

Duminică, 23 octombrie, s-a încheiat a XXVIII-a ediţie a festivalului de recitaluri dramatice Bacău Fest Monodrame. A fost un bun prilej pentru băcăuani să urmărească numeroase spectacole, atât monodrame în concurs, cât şi spectacole extraordinare invitate pe scena teatrului băcăuan. Anul acesta, au fost organizate şi o serie de evenimente outdoor, atât reprezentaţii de teatru, cât şi concerte, la care au avut acces toţi băcăuanii.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2022

În finalul acestui maraton cultural de 7 zile, jurații au stabilit și lista câștigătorilor. Astfel, la Concursul de dramaturgie monodramă, juriul a stabilit următoarea ierarhie.

Locul al treilea: textul „Bărbați făcând sacrificii”, de Radu Popescu
Locul al doilea: textul „Individual compus”, de Andrei Măjeri
Locul I și premiul Valentin Nicolau: textul „MENADA”, de Teodora Savu. Aceasta va primi și contravaloarea distincției, 1.500 de euro.

La concursul de monodramă, actrița Petronela Buda a reușit să obțină toate cele trei premii din concurs, respectiv, Premiul actorilor „Dinu Apetrei”, oferit de actorii Teatrului Municipal „Bacovia”, Premiul tinerilor „Ștefan Iordache”, acordat de voluntarii teatrului și Marele Trofeu Bacău Fest Monodrame, distincție acordată de  juriul format din criticul Alina Epîngeac, actorul și profesorul Adrian Titieni și actorul și regizorul Alex Bogdan.

Petronela Buda este actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați și a prezentat în concurs spectacolul „Ușa e deschisă”, regia Vlad Matei Ajder, scenografia: Daniel Divrician.
Pe lângă trofeu, premiul pe care aceasta îl va primi este în valoare de 3.000 de euro.

„Îmbogățită cu un motto (care dă și titlul) din filosoful antic Epictet, monodrama UȘA E DESCHISĂ! ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiție (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale.

Ce facem atunci când viața a adus prea mult fum în încăpere? Rămânem, cum spun creștinii, sau ieșim, cum spun stoicii? Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta.

Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”
ANDREI VELEA, autorul piesei „Ușa e deschisă!”

În închiderea festivalului, băcăuanii s-au bucurat de un spectacol premiat Uniter, „Plugarul și moartea”, de la Teatrul Național Iași și de un concert Damian Drăghici&Brothers.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.