Câştigătorul Ursului de Argint 2016 deschide Divan Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-ursului-de-argint-2016-deschide-divan-film-festival/

Filmul câştigător al Ursului de Argint la Berlin 2016, „Moarte în Sarajevo”, în regia lui Denis Tanovic, va fi prezentat în avanpremieră naţională, în deschiderea celei de a şaptea ediţii a Divan Film Festival. A şaptea ediţie a Divan Film Festival va avea loc în perioada 20 — 28 august, la Craiova şi în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2016

În film este prezentată o alegorie a Europei contemporane prin intermediul poveștii hotelului Europa, un loc plin de anarhiști, politruci, cartofori, muncitori, demnitari și multe alte personaje ale societății moderne. La baza scenariului se află una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Levy.

Proiecția filmului va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, pe 20 august, acesta urmând a fi reluat și în programul din Portul Cultural Cetate.

Printre filmele care vor putea fi văzute la Divan Film Festival și care ilustrează tema ediției, povești urbane în Balcani, se numără și „Vedete de pe pod: sunetul Istanbulului” regia Fatih Akin, „Spirit balcanic” regia Hermann Vaske, „Marilena de la P7” mediu-metraj regizat de Cristian Nemescu și prezentat în festival la 10 ani de la premieră sau „București Non-Stop” regia Dan Chișu.

Din programul Divan Film Festival fac parte și două comedii care au câștigat mai multe premii la festivaluri europene importante: „Parada” regia Srdjan Dragojevic și „Bal-Can-Can” regia Darko Mitrevski.

De asemenea, în programul Divan Film Festival se regăsesc, ca în fiecare an, și filme pentru copii — „Dumbrava minunată” (România, 1980) și „Zarafa” (Franța, 2012).

În cadrul Divan Film Festival vor fi proiectate peste 30 de filme — lungmetraje, scurtmetraje și documentare.

Foto: Divan Film Festival –  facebook.com/DivanFilmFestival.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.