Catherine Deneuve împlineşte 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-implineste-70-de-ani/

Actriţa franceză Catherine Deneuve, care s-a impus în cinci decenii de carieră drept marea stea a cinemaului francez, împlineşte astăzi 70 de ani.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Actriţa franceză Catherine Deneuve, care s-a impus în cinci decenii de carieră drept marea stea a cinema-ului francez, împlineşte astăzi 70 de ani.

De-a lungul carierei, actriţa franceză, care a devenit cunoscută cu rolul din „Umbrelele din Cherbourg” (1964), de Jacques Demy, a jucat în filme realizate de cei mai importanţi regizori ai secolului al XX-lea, de la Roman Polanski şi Luis Bunuel până la André Téchiné şi Lars von Trier.

Cu toate acestea, Catherine Deneuve a ajuns să joace în filme aproape din întâmplare. Născută pe 22 octombrie 1943, într-o familie de actori, Catherine nu este la început decât sora mai mică a lui Françoise Dorléac, extrem de înzestrată pentru actorie, dar care va sfârşi tragic într-un accident de maşină.

Preluând numele matern, Deneuve, Catherine va obţine câteva roluri mărunte în timpul vacanţelor şcolare, jucând în primul ei film, „Les colegiennes”, la vârsta de 13 ani.

Stea a cinematografiei, Catherine Deneuve străluceşte din tinereţe

Câţiva ani mai târziu, îşi vopseşte părul blond şi ajunge pe primele pagini ale revistelor mondene. Devine „logodnica numărul 3″ a regizorului Roger Vadim – după Brigitte Bardot şi Annette Stroyberg -, cu care are un fiu, Christian, pe care îl va creşte singură.

În afară de fotograful englez David Bailey, cu care a fost măritată pentru scurt timp, Catherine Deneuve nu se va căsători cu niciunul dintre partenerii ei, dintre care cel mai celebru rămâne Marcello Mastroianni, cu care are o fiică, actriţa şi cântăreaţa Chiara Mastroianni.

Întâlnirea cu Jacques Demy, care o distribuie în „Umbrelele din Cherbourg”, s-a dovedit providenţială, rolul propulsând-o, la numai 20 de ani, la rangul de stea a cinematografiei.

Frumuseţea ei rece, care o evocă pe cea a Gretei Garbo şi aminteşte de eroinele lui Alfred Hitchcock, a ajutat-o să fie distribuită în importante filme de autor. Refuzând categoric să joace în piese de teatru, Catherine Deneuve va turna filme cu cei mai mari regizori din anii ’60, precum François Truffaut, Luis Bunuel, Roman Polanski, dar şi cu tineri cineaşti francezi, de la Arnaud Desplechin, François Ozon până la Emmanuelle Bercot, în cel mai recent lungmetraj al său, „Elle s’en va” (2013) – 120 de pelicule în total.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve în filmul „On my Way“ (2013)

Din palmaresul actriţei fac parte filme emblematice pentru cinematografia secolului al XX-lea, cum ar fi „Repulsie” de Roman Polanski, „Frumoasa zilei/ Belle du jour” de Luis Bunuel, „Sirena de pe Mississipi” şi „Ultimul metrou”, de François Truffaut, „Anotimpul meu preferat” şi „Les voleurs” de André Téchiné, „Dansând cu noaptea” de Lars von Trier şi „8 femei” de François Ozon.

Ocazionalele ei incursiuni în cinemaul hollywoodian includ legendarul ei rol de vampiriţă bisexuală care joacă o scenă de sex cu Susan Sarandon în filmul „Foamea/ The Hunger”, de Tony Scott, dar şi un rol de invitat special în serialul de televiziune „Prietenie pe muchie de cuţit”. Catherine Deneuve a primit singura ei nominalizare la Oscar pentru rolul Eliane din drama istorică „Indochina” (1992), de Regis Wargnier.

Simbolizând eleganţa franceză, Catherine Deneuve este una dintre puţinele actriţe din Franţa care au fost incluse în Hall of Fame, la Hollywood.

Dincolo de „glamourul” burghez, actriţa franceză „nu este deloc femeia glacială pe care a descris-o toată lumea. Catherine se aruncă cu capul înainte, este mereu gata să îşi asume riscuri”, declară regizoarea Nadine Trintignant, care a lucrat cu Catherine Deneuve în „Nu se întâmplă decât altora”.

Catherine Deneuve a ştiut cu multă inteligenţă să facă trecerea de la rolurile de sex-simbol din tinereţe la roluri mature, serioase, şi rămâne una dintre cele mai căutate actriţe franceze. Celebra actriţă franceză va putea fi văzută în curând pe marile ecrane în alte două filme regizate de cineaşti de marcă – „L’homme que l’on aimait trop”, de André Téchiné, şi „Trois coeurs”, de Benoît Jacquot, notează Mediafax.

Pe 7 decembrie, la Berlin, Catherine Deneuve va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră la gala organizată de Academia de Film Europeană.

Foto credit: Cinemagia, Catherine Deneuve

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.