Catherine Deneuve & Omar Sharif, la Telecinemateca, în această seară
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-omar-sharif-la-telecinemateca-in-aceasta-seara/

Miercuri, 23 decembrie, Telecinemateca difuzează drama romantică „Mayerling” din 1968, cu Omar Sharif în rolul prinţului moştenitor Rudolf al Austriei. De la ora 19:30, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2015

În anii 1880, prinţul Rudolf al Austriei (Omar Sharif) se confruntă cu tatăl său Împăratul Franz Iosef I al austriei (James Mason) şi mama sa, Împărăteasa Elisabeta (Ava Gardner),  pe tema introducerii unor politici progresiste în ţara lor. Rudolf se simte ca şi cum ar fi un om născut în epoca greşită, într-o ţară care nu realizează cât de mare nevoie are de o reformă socială.

Catherine Deneuve si Omar Sharif, in  „Mayerling” (1968)

Catherine Deneuve si Omar Sharif, in „Mayerling” (1968)

Aflat într-un mariaj lipsit de dragoste, Prinţul îşi găseşte refugiul în amanta sa, Baroneasa Maria Vetsera (Catherine Deneuve). Această relaţie nu este

acceptată de cuplul imperial, care şi-ar fi dorit ca fiul lor să fie preocupat de viitorul rol de conducător al imperiului austro-ungar.

La finele lui ianuarie 1889, el pleacă la castelul Mayerling din pădurile Vienei, unde, o zi mai târziu, va muri împreună cu amanta sa. Deşi moartea lor are încă multe necunoscute, filmul sugerează că amanţii au făcut un pact suicidal în clipa în care au decis că nu pot trăi într-o lume lipsită de dragoste şi de perspectiva unei păci reale.

Filmul, lansat în 1968,  este o ecranizare a romanelor Mayerling de Claude Anet şi L’Archiduc de Michel Arnold şi este inspirat din Accidentul Mayerling – aparenta crimă-sinucidere a prinţului moştenitor Rudolf şi a amantei sale, Baroneasa Mary Vetsera din 1889.

Filmul regizorului Terence Young nu a urmărit întru totul firul istoric al incidentului, dar s-a bucurat de un mare succes în cinematografele din lume, probabil datorită seturilor sale generoase și a costumelor vremii.

De-a lungul carierei sale, britanicul Terence Young a regizat câteva pelicule din seria James Bond: Dr. No, From Russia with Love şi Thunderball.

Foto: Catherine Deneuve & Omar Sharif, „Mayerling” (1968) – tvr.ro

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

05
/05
/15

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 12,4% în anul 2014, iar cota de piaţă a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anunţat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

30
/04
/15

Debutul în regie al lui Vlad Păunescu, lungmetrajul “LIVE” va fi lansat de Castel Film în cinematografele din România pe 15 mai.Pelicula îi are în distribuție pe actorii Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Constantin Chiriac, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Andrei Huțuleac.