Ce citim: „Alexandru Darie – Spectacole de poveste”, de Doina Papp
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-alexandru-darie-spectacole-de-poveste-de-doina-papp/

Teatrul de Comedie vă invită joi, 28 noiembrie, ora 18.00, în foaierul Sălii Radu Beligan, la evenimentul de lansare a volumului „Alexandru Darie – spectacole de poveste”, de Doina Papp.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2019

În cadrul evenimentului, regizorul Alexandru Darie va fi evocat de mai multe personalități din lumea teatrului, precum actorii George Ivașcu și Oana Pellea, dar și autoarea volumului.

Găzduirea evenimentului în acest spațiu reprezintă totodată ocazia de a readuce în memoria spectatorilor, cele trei spectacole regizate de Alexandru Darie pe scena Teatrului de Comedie: Visul unei nopți de vară de William Shakespeare (1990), Legături primejdioase de Christopher Hampton (1991) și Iluzia comică de Pierre Corneille (1998). De asemenea, vor fi proiectate și o serie de imagini document din arhiva Teatrului, cu cele trei montări.

„Nu am dorit să fac o carte de analiză teatrologică. Știindu-l pe Ducu bun povestitor, artist cu idei și cu verb, spiritual și cu umor, m-am gândit să speculez în această direcție, situându-mă în postura provocatorului. (…) A văzut textul în iunie 2019. Mi-a telefonat și mi-a spus că l-am emoționat. Despre Ducu Darie se va scrie mult de acum înainte, sper. Experiența acestei cărți dialogate, care a devenit fără voie testamentară, rămâne însă unică” – Doina Papp.

DOINA PAPP este critic și istoric de teatru, publicist, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și al UNITER. Scrie cronică teatrală la Revista 22, Teatrul azi, Adevărul.ro. A publicat volume monografice despre actori, regizori și teatre precum: Treptele iubirii (Silvia Popovici), Viața pe o scândură (Teatrul Nottara), Un destin spulberat (Dan Micu), O poveste cu Horațiu (Horațiu Mălăele), Mihăiță. Reconstituirea unei vieți (George Mihăiță), precum și lucrări de istorie și critică teatrală. Membră în jurii naționale și internaționale și curator al unor festivaluri de teatru, a obținut numeroase premii și distincții printre care Premiul pentru critică la Galele UNITER 2006 și 2015, precum și Premiul pentru întreaga activitate, aferent anului 2018 al uniunii de breaslă.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.