Ce citim în iunie: recomandările scriitorului Mircea Pricăjan
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-luna-iunie-recomandarile-scriitorului-mircea-pricajan/

Scriitorul orădean Mircea Pricăjan este în vogă. Cea mai recentă dintre cărţile sale – „Pumn de fier” – publicată la Polirom Junior s-a dovedit a fi una dintre cele mai apreciate cărţi pentru copii din 2018.

Un articol de Andrei Crăciun|6 iunie 2018

„O listă de trei cărți mi se pare scurtă pentru o lună plină de zile lungi de vară. Tocmai de aceea voi alege, nu în ultimul rând, și după criteriul grosimii”, își explică Mircea alegerile.

Bruce Springsteen – Born to run (n.r. – tradusă chiar de Mircea Pricăjan, care e și un foarte bun traducător din limba engleză), Polirom, 2017, 592 de pagini

Încep cu autobiografia lui The Boss pentru a intra în sunet de chitară în spiritul vacanței – libertate & nesupunere. Cartea asta lungă cât un concert al autorului ei, și la fel de complexă, chiar îți stârnește cheful de-a o apuca la drum întins, în pas alergător, de a te rupe de tot ce lași în spate și a îmbrățișa necunoscutul. Domnul Springsteen știe ca nimeni altul ce sacrificii presupune treaba asta și care este răsplata. Așadar, începeți luna iunie cu memoriile lui de om și cantautor celebru. Garantat veți da tonul întregii veri, care va răsuna apoi din difuzoarele mașinii pe ritm de rock’n’roll proletar.

Mircea Cărtărescu – Un om care scrie. Jurnal. 2011-2017, Humanitas, 2018, 648 de pagini

Am citit primul jurnal din serie în timpul unei excursii itinerante, în facultate. Era anul 2001. Mi l-a apropiat definitiv pe autor. Acesta e-al patrulea jurnal pe care îl publică și, ca în studenție, am petrecut luna mai înlăuntrul lui ca-ntr-o bulă fermecată, acasă, la munte și la mare. Este (și) aici proza singulară a lui Mircea Cărtărescu, precisă și barocă-n același timp, potențată însă de acea varietate de teme și motive pe care numai viața reușește să le impună cu atâta forță. Dacă n-aș fi citit Jurnalul în luna mai, sigur-sigur îl citeam în iunie!

Attila Bartis – Sfârșitul (traducere din limba maghiară de Marius Tabacu, Polirom, 2017, 496 de pagini

Romanul lui Bartis mi s-a părut desăvârșit în tristețea lui foto-poetică. Un bildungsroman, dacă e musai să-l pun într-o categorie. De fapt, Sfârșitul este în afara categoriilor: prin felul în care este gândit și scris, prin armura lui stilistică, prin rețeaua ideilor mari și mici care-l străbat aidoma unui sistem circulator. Prin protagonistul lui credibil și creditabil până-n cel mai improbabil gest. Cumva, mi se pare că lectura romanului merge bine, pe final de lună, cu The Ghost of Tom Joad în fundal. Eventual, varianta cântată de Springsteen împreună cu Tom Morello.

 

Foto: Defoto / Sebi Tonț



30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.