Ce citim în iunie: recomandările scriitorului Mircea Pricăjan
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-luna-iunie-recomandarile-scriitorului-mircea-pricajan/

Scriitorul orădean Mircea Pricăjan este în vogă. Cea mai recentă dintre cărţile sale – „Pumn de fier” – publicată la Polirom Junior s-a dovedit a fi una dintre cele mai apreciate cărţi pentru copii din 2018.

Un articol de Andrei Crăciun|6 iunie 2018

„O listă de trei cărți mi se pare scurtă pentru o lună plină de zile lungi de vară. Tocmai de aceea voi alege, nu în ultimul rând, și după criteriul grosimii”, își explică Mircea alegerile.

Bruce Springsteen – Born to run (n.r. – tradusă chiar de Mircea Pricăjan, care e și un foarte bun traducător din limba engleză), Polirom, 2017, 592 de pagini

Încep cu autobiografia lui The Boss pentru a intra în sunet de chitară în spiritul vacanței – libertate & nesupunere. Cartea asta lungă cât un concert al autorului ei, și la fel de complexă, chiar îți stârnește cheful de-a o apuca la drum întins, în pas alergător, de a te rupe de tot ce lași în spate și a îmbrățișa necunoscutul. Domnul Springsteen știe ca nimeni altul ce sacrificii presupune treaba asta și care este răsplata. Așadar, începeți luna iunie cu memoriile lui de om și cantautor celebru. Garantat veți da tonul întregii veri, care va răsuna apoi din difuzoarele mașinii pe ritm de rock’n’roll proletar.

Mircea Cărtărescu – Un om care scrie. Jurnal. 2011-2017, Humanitas, 2018, 648 de pagini

Am citit primul jurnal din serie în timpul unei excursii itinerante, în facultate. Era anul 2001. Mi l-a apropiat definitiv pe autor. Acesta e-al patrulea jurnal pe care îl publică și, ca în studenție, am petrecut luna mai înlăuntrul lui ca-ntr-o bulă fermecată, acasă, la munte și la mare. Este (și) aici proza singulară a lui Mircea Cărtărescu, precisă și barocă-n același timp, potențată însă de acea varietate de teme și motive pe care numai viața reușește să le impună cu atâta forță. Dacă n-aș fi citit Jurnalul în luna mai, sigur-sigur îl citeam în iunie!

Attila Bartis – Sfârșitul (traducere din limba maghiară de Marius Tabacu, Polirom, 2017, 496 de pagini

Romanul lui Bartis mi s-a părut desăvârșit în tristețea lui foto-poetică. Un bildungsroman, dacă e musai să-l pun într-o categorie. De fapt, Sfârșitul este în afara categoriilor: prin felul în care este gândit și scris, prin armura lui stilistică, prin rețeaua ideilor mari și mici care-l străbat aidoma unui sistem circulator. Prin protagonistul lui credibil și creditabil până-n cel mai improbabil gest. Cumva, mi se pare că lectura romanului merge bine, pe final de lună, cu The Ghost of Tom Joad în fundal. Eventual, varianta cântată de Springsteen împreună cu Tom Morello.

 

Foto: Defoto / Sebi Tonț



15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.