Ce citim în noiembrie: recomandările scriitoarei Lavinia Bălulescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-noiembrie-recomandarile-scriitoarei-lavinia-balulescu/

Lavinia Bălulescu tocmai a publicat două cărţi. Una de poezie (scrisă împreună cu tatăl său, distinsul domn Constantin Bălulescu), „Zmeii sunt de treabă”, la editura Paralela 45. Și una de proză – „Terasa Fericirii” (editura Polirom). Iată ce ne propune spre lectură!

Un articol de Andrei Crăciun|13 noiembrie 2018

Ryan Holiday, „Ego is the Enemy“ (Penguin Random House)

Nu prea citesc cărți motivaționale, dar asta mi-a prins tare bine. Am văzut mai demult o recomandare pe Facebook, era cineva despre care mi se părea că are aceleași gusturi ca mine în ceea ce privește cărțile, așa că mi-am comandat-o de pe net (pentru că nu cred să fie tradusă în română). Cartea conține cazurile unor oameni care au supraviețuit eșecurilor (dar și oameni care s-au lăsat definitiv învinși), plus un mic îndreptar pentru domolirea „autosuficienței” care ne distruge, pentru anularea sentimentului de „buricul pământului”. E un volum care te pune pe gânduri oricine ai fi și orice așteptări ai avea de la univers.

Burhan Sönmez, „Istanbul Istanbul“ (Editura Polirom)

Pe Burhan Sönmez l-am ratat recent la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, dar i-am citit cartea „Istanbul Istanbul“, care mi-a plăcut tare. E povestea a patru prizonieri care stau închiși într-o celulă a unui centru de tortură și care, atunci când nu sunt maltratați, își spun unii altora povești. Unele sunt inventate, altele conțin adevăruri din viețile lor, dar toate se învârt în jurul unui personaj central, Istanbulul, orașul în ale cărui pântece sunt sechestrați.


Două volume de poezie: Robert Șerban, „Tehnici de camuflaj“ (Editura Tracus Arte), și Daniela Rațiu, „Staniol“ (Editura Charmides), ambele apari
ții din acest an.

Aici e mai greu de explicat, pentru că nu-i simplu de spus ce face poezia cu tine. Trebuie încercat pe propria piele. Cert e că eu dorm cu poezie la cap, multă poezie, pentru că e singura la care din timp în timp pot să mă întorc.

Pe Lavinia Bălulescu o puteți întâlni în aceste zile la Gaudeamus!



06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.