Programul educațional De Trei Ori debutează în trei școli bucureștene
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-educational-de-trei-ori-debuteaza-in-trei-scoli-bucurestene/

Asociaţia Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediţie a programului educaţional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaştere prin scris, care se va desfăşura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a din trei şcoli bucureştene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 şi Școala Gimnazială “Sfinţii Constantin şi Elena”.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2020

Programul educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) implementează un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecând de la un numitor comun: autorul. Pe parcursul atelierelor, elevii vor fi familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Pornind de la propriile lor trăiri, gânduri, sau experiențe, ei vor ajunge, sub ghidajul trainerilor, să le transpună pe hârtie în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

Trainerii primei ediții sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică). Astfel, de-a lungul celor trei săptămâni de discuții și întâlniri, elevii vor experimenta, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut: literatură, monolog, scenariu de film.

“Ideea atelierelor a fost generată de o lipsă personală atunci când aveam vârsta participanților noștri. Când aveam 10 ani am scris prima mea carte. Adică un caiet A4 pe care mă încăpățânam să îl consider a fi un viitor roman. Cred că ar fi fost excelent să am atunci genul ăsta de discuții, de ghidaj spre scris, spre moduri diferite de a aborda scrisul.  Pentru copiii participanți întâlnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film e o premieră absolută. Fascinantă. Energia lor și plăcerea cu care se aruncă în exercițiile pe care le lucrăm și în dialogul creat pe baza textelor lor îmi dau de înțeles că trebuie să fie prima ediție dintr-un lung șir de ediții viitoare.“, povestește Oana Răsuceanu, trainer și inițiator al programului.

Prima ediție a atelierelor se va finaliza cu un spectacol lectură creat pe baza textelor scrise de elevi în cadrul atelierelor. Spectacolul va fi transmis în varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU – cinematic.unteatru.ro.

Textele rezultate în cadrul atelierelor De Trei Ori vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online Liternet.ro, putând fi accesate de publicul larg.

De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).