Ce vedem la Festivalul Internațional de Arte Vizuale VSLO, de la Vama Veche
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-la-festivalul-international-de-arte-vizuale-vslo-de-la-vama-veche/

Cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale VSLO are loc anul acesta în Vama Veche, între 19 şi 26 august, şi aduce unii dintre cei mai apreciaţi fotografi şi oameni de film din Grecia, Cehia, SUA, Elveţia, Norvegia şi România.

Un articol de Liliana Matei|20 august 2018

VSLO propune și anul acesta cursuri și workshopuri gratuite de fotografie, film, pictură și teatru, cu importanți lectori, care au acceptat provocarea organizatorilor de a participa la poate cel mai neconvențional eveniment de gen din lume.

Și anul acesta Trofeul VSLO, va fi acordat de un juriu de specialitate, alături de numeroase premii oferite de sponsorii festivalului: Canon, Sony, Olympus, Silva, F64.

Petr Bambousek (Cehia), multiplu premiat al concursurilor internaționale de gen (Wildlife Photographer of the Year, World Photography Award, 2017 Big Picture, Czech Press Photo, Sony World Photography Awards, Golden Deer) va susţine un workshop de wild photography. Prezent pentru a doua oară la VSLO, cunoscutul fotograf american Chris Suspect va desluși de această dată tainele „găsirii extraordinarului în ordinar”, în cadrul unui curs de street photography de înalt nivel.

Elvețianul Jens Krauer, fotograf oficial pentru Fujifilm X-Photographer, va discuta despre abordarea sa în fotografia de stradă și va împărtăși păreri personale cu privire la filozofia și etica sa fotografică: cum să găsești și să fotografiezi subiecte interesante și cum să realizezi imagini mai puternice cu ajutorul fotografiei candide.

„Fotografia făcută bucăți” este titlul unei discuții la care vor participa Chris Suspect, Jens Krauer, Vali Bărbulescu și Michail Moscholios, despre ce face fotografia a fi mai mult decât un act mecanic al copierii realității fotografiate.

Petr Bambousek va susține, în premieră la VSLO, un curs de fotografie de noapte wildlife unde „modele” vor fi câțiva șerpi și șopârle, dar și alte animale exotice!

Printre fotografii români care vor avea workshopuri anul acesta la VSLO se numără: Ciprian Strugariu („Moda ieșită din comun”), Vali Bărbulescu („Fotografia – adevăr sau provocare?”), Sebastian Cristea și Andrei Apostol (“Fotografia pe film”), Cristian Crisbășan (Pin-Up Art photography) și Silviu Matei („Fotoreportaj în Vamă”). Un curs de editare foto „De la RAW la GLAM” va fi ținut de Ioan Bragheșiu.

Un foarte interesant Atelier de Slomografie cu Phantom Flex4K va avea loc în cadrul VSLO. Dr. Ing. Nicholas Long şi prof. Neil Coltofeanu vor introduce cursanţii în lumea fascinantă a slow motion-ului, cu filmări la 1000 de cadre pe secundă. Îi vor susţine pilotul de teste de la BMW Global Claudiu David şi beer stylistul Tony Fiori.

Lightwave Theatre, compania independentă specializată în spectacole cu păpuşi de dimensiuni mari, destinate publicului adult din România, va organiza, timp de o săptămână, un workshop de teatru, care se va concretiza într-un moment artistic la finalul festivalului.

Daniel Prapone şi Mircea Tocaci îi vor introduce pe cei prezenţi în artele desenului, picturii şi sculpturii, descoperind împreună cu aceştia “Complexitatea Simplităţii Artelor”, dar şi “Formă şi volum în pietrele mării”.

Nu mai puţin de şase vernisaje de fotografie vor fi organizate anul acesta la VSLO. Cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti, vor fi prezentate “Portraits of Migration” şi “Romanian Dads”, în timp ce Dana Moica va prezenta lumea marocană a oraşului Fes, iar Denis Buchel va propune un vernisaj în oglindă cu “Mirrored”. Cătălin Strugaru va prezenta, în premieră la VSLO, “Acasă după 100 de ani”. Seria vernisajelor se încheie cu “Superbul colorit al animalelor”, o colecţie impresionantă de imagini adunate de celebrul Petr Bambousek din toată lumea.

Mai multe proiecţii de filme în aer liber vor avea loc şi anul acesta la VSLO. Reînnoind tradiţia de anul trecut, Agerpres propune un film documentar despre Marea Unire – “România la 100 de ani”. Un poem de lumini şi umbre va fi prezentat de Daniel Munteanu, sub titlul “Transience – Light & Shadow”. Artistul va mai prezenta şi alte două proiecte, “Zen Tale” şi “An Artist’s Journey”.

Nu în ultimul rând, în cadrul VSLO vor avea loc şi concerte: Jurjak (22 august), Nightloosers (23, 24 august) şi Adrian Naidin (25 august) sunt artiştii care vor urca pe scena Papa la Şoni pentru recitaluri extraordinare.

VSLO înseamnă şi un important Târg de echipamente, unde participanţii vor putea testa aparatură de ultim moment de la principalii sponsori ai festivalului, Canon, Sony, Olympus, 4K, dar vor avea şi discount-uri speciale în perioada desfăşurării evenimentului.

Detaliile despre programul VSLO se găsesc accesând site-ul www.vslo.ro.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.