Cea mai mare colecţie de obiecte personale aparţinând pictorului Renoir va fi scoasă la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-colectie-de-obiecte-personale-apartinand-pictorului-renoir-va-fi-scoasa-la-licitatie/

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Acest lot, care conţine 143 de obiecte, prezentat de casa Heritage Auctions ca fiind „cea mai importantă colecţie personală” a lui Renoir, a fost cumpărat în 2005 de la un nepot al celebrului pictor impresionist francez.

O eşarfă din mătase, certificatul de căsătorie, medalia Legiunea de Onoare, scrisori de la pictorii Claude Monet, Edouard Manet şi de la sculptorul Auguste Rodin fac parte din această colecţie impresionantă, care mai include schiţe şi machete realizate de Renoir la Cagnes, cu sculptorul Richard Guino, cu câţiva ani înainte să moară, în 1919.

Suferind de reumatism articular, Renoir a realizat câteva sculpturi, printre care „La Grande Vénus Victrix”, înaltă de aproape doi metri, prezentă la acea licitaţie printre alte 19 sculpturi.

Pierre-Auguste Renoir a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne – al curentului impresionist.

Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influenţa lui Jean Auguste Dominique Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic a devenit mai blând şi a pictat mai ales trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii”, Renoir a pictat cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale, notează Mediafax.

Pierre-Auguste a fost tatăl actorului Pierre Renoir (1885 – 1952), al cineastului Jean Renoir (1894-1979) şi al artistului ceramist Claude Renoir (1901-1969). A fost bunicul cineastului Claude Renoir (1913-1993), fiul lui Pierre.

Foto credit: Auguste Renoir

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.