Cea mai mare colecţie de obiecte personale aparţinând pictorului Renoir va fi scoasă la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-colectie-de-obiecte-personale-apartinand-pictorului-renoir-va-fi-scoasa-la-licitatie/

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

O colecţie de obiecte personale – scrisori, fotografii şi suveniruri – ale pictorului francez Pierre-Auguste Renoir, evaluate la 3 milioane de dolari, va fi scoasă la licitaţie pe 19 septembrie la New York.

Acest lot, care conţine 143 de obiecte, prezentat de casa Heritage Auctions ca fiind „cea mai importantă colecţie personală” a lui Renoir, a fost cumpărat în 2005 de la un nepot al celebrului pictor impresionist francez.

O eşarfă din mătase, certificatul de căsătorie, medalia Legiunea de Onoare, scrisori de la pictorii Claude Monet, Edouard Manet şi de la sculptorul Auguste Rodin fac parte din această colecţie impresionantă, care mai include schiţe şi machete realizate de Renoir la Cagnes, cu sculptorul Richard Guino, cu câţiva ani înainte să moară, în 1919.

Suferind de reumatism articular, Renoir a realizat câteva sculpturi, printre care „La Grande Vénus Victrix”, înaltă de aproape doi metri, prezentă la acea licitaţie printre alte 19 sculpturi.

Pierre-Auguste Renoir a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne – al curentului impresionist.

Dragostea lui pentru desen, artă figurativă şi portrete l-a îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influenţa lui Jean Auguste Dominique Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic a devenit mai blând şi a pictat mai ales trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept „pictorul bucuriilor vieţii”, Renoir a pictat cu pasiune până în ultima clipă a existenţei sale, notează Mediafax.

Pierre-Auguste a fost tatăl actorului Pierre Renoir (1885 – 1952), al cineastului Jean Renoir (1894-1979) şi al artistului ceramist Claude Renoir (1901-1969). A fost bunicul cineastului Claude Renoir (1913-1993), fiul lui Pierre.

Foto credit: Auguste Renoir

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.