Cea mai mare expoziţie dedicată lui Michelangelo, la Metropolitan Museum of Art
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-expozitie-dedicata-lui-michelangelo-la-metropolitan-museum-of-art/

Metropolitan Museum of Art din New York organizează „Michelangelo: Divine Draftsman and Designer”, cea mai mare expoziţie dedicată artistului renascentist, cu peste 200 de lucrări şi 133 de desene împrumutate din 50 de colecţii. Expoziţia, deschisă luni, va putea fi văzută până pe 12 februarie.

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2017

„Fiecare desen selectat este plasat astfel încât să aibă legătură cu alte opere care provin de la diferite muzee pentru prima dată. Avem pentru prima dată o reproducere la scară mare a Capelei Sixtine”, a spus Carmen C. Bambach, curator.

Michelangelo Buonarroti s-a născut în 1475 într-o familie florentină ce făcea parte din mica nobilime. A lucrat ca ucenic al lui Domenico Ghirlandaio de la vârsta de 13 ani.

Între anii 1490-1491, el s-a aflat sub tutela lui Bertoldo di Giovanni. Un sculptor semnificativ, Bertoldo a fost şi curator al colecţiei de antichităţi pe care Lorenzo de Medici a strâns-o pentru a spori statutul social al familiei sale. Pentru Michelangelo, acest interludiu a fost formativ. A confirmat faptul că sculptura a fost mediul pe care l-a preţuit cel mai mult.

Michelangelo a fost, alături de Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai importanţi artişti din perioada de vârf a Renaşterii Italiene. Geniul său universal este oglindit în pictură, desen, sculptură şi arhitectură. Totodată, Michelangelo Buonarroti a scris poezii şi sonete.

Foto: Michelangelo, expozitie – facebook

 

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.