”Ceau, Cinema!”, la Timişoara şi în comuna Gottlob, între 22 şi 26 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-la-timisoara-si-in-comuna-gottlob-intre-22-si-26-iulie/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!” se va desfăşura, în perioada 22-26 iulie, în municipiul Timişoara şi în comuna Gottlob, din judeţul Timiş, care, potrivit organizatorilor, este prima localitate din mediul rural care are un cinematograf renovat şi digitalizat.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de organizatori, cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!” va avea loc în perioada 22 – 26 iulie la Timişoara şi în comuna Gottlob – prima localitate din mediul rural cu un cinematograf renovat şi digitalizat.

În cadrul festivalului se va desfăşura şi o secţiune competiţională.

Primele trei zile se vor desfăşura la Timişoara, cu proiecţii de film în aer liber, la Grădina de Vară Capitol, la Casa Artelor, la localul Ambasada, precum şi în alte spaţii alternative din oraş.

Ca şi la prima ediţie, vor fi prezentate filme europene noi, cu succes la public, dar şi filme de autor, documentare şi animaţii. Se vor organiza ateliere educative dedicate artei cinematografice şi întâlniri cu cineaşti.

Două dintre zilele de festival se vor desfăşura în comuna Gottlob, unde vor avea loc proiecţii în cinematograful recent renovat, dar şi în aer liber.

O altă noutate a ediţiei din acest an este organizarea unei secţiuni competiţionale dedicată filmelor de lungmetraj europene. Competiţia «Ceau, Cinema!» oferă un cadru de exprimare cinematografică pentru cineaştii din ţările care au avut minorităţi în regiunea Banatului, de-a lungul istoriei, până azi.

Sunt acceptate în competiţie producţii sau coproducţii ale unor ţări precum: România, Germania, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Ucraina, Italia,

Ionuţ Mareş, selecţionerul Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!”

Ionuţ Mareş, selecţionerul Festivalului de Film european ”Ceau, Cinema!”

Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Rusia, Armenia, dar şi producţii care aduc în prim-plan etniile: romi, tătari aromâni.

Selecţionerul competiţiei este jurnalistul şi criticul de film Ionuţ Mareş, un vechi colaborator al Ziarului Metropolis.

Înscrierile se fac până în 15 mai 2015.

Marele premiu al competiţiei ”Ceau, Cinema!” este de 1.000 de euro, iar premiul publicului este de 500 de euro.

”Ceau, Cinema!” este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.