Cele patru copii ale Magna Carta vor fi expuse, în premieră, împreună
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-patru-copii-ale-magna-carta-vor-fi-expuse-in-premiera-impreuna/

Singurele patru copii ale Magna Carta – documentul britanic medieval considerat a fi o piatră de temelie a democraţiei moderne – care au supravieţuit până în zilele noastre vor fi expuse pentru prima dată împreună, în 2015, cu ocazia celei de-a 800-a aniversări a documentului.

Un articol de Andrada Văsii|16 iulie 2013

Singurele patru copii ale Magna Carta – documentul britanic medieval considerat a fi o piatră de temelie a democraţiei moderne – care au supravieţuit până în zilele noastre vor fi expuse pentru prima dată împreună, în 2015, cu ocazia celei de-a 800-a aniversări a documentului.

Cele patru exemplare ale Magna Carta vor fi expuse timp de trei zile la British Library din Londra, o expoziţie care va inaugura seria de evenimente organizate pe parcursul unui an în Marea Britanie pentru a marca cea de-a 800-a aniversare a documentului, potrivit bbc.co.uk.

În prezent, există patru copii ale documentului care au supravieţuit timpului – două aparţin British Library, o copie este deţinută de Lincoln Cathedral şi o copie se află în proprietatea Salisbury Cathedral. Toate cele trei organizaţii vor fi implicate în organizarea expoziţiei de la British Library din Londra.

Documentele vor fi examinate de unii dintre cei mai renumiţi experţi din lume, care vor putea să analizeze astfel mai uşor pasajele mai obscure din text. Istoricii doresc, totodată, să afle noi indicii despre identitatea autorilor textului, care a rămas necunoscută până în zilele noastre.

Un document istoric

Documentul este considerat a fi o piatră de temelie a constituţiei britanice, întrucât a impus o serie de drepturi de bază pentru populaţie, notează Mediafax.

Magna Carta a fost semnată la Runnymede, în comitatul Surrey, în anul 1215, de regele Ioan al Angliei, ca o modalitate de a soluţiona o criză politică cu care se confrunta, după ce mai mulţi nobili englezi au pornit o răscoală şi au cucerit Londra.

Deşi aproape toate clauzele au fost abrogate în timpurile moderne, Magna Carta a impus în mediul juridic şi social britanic o serie de principii importante, care au fost copiate apoi în lumea întreagă.

Nici un cetățean mai presus de lege

Printre acestea se află principiul potrivit căruia nimeni nu e mai presus de lege – inclusiv regele -, dreptul de a avea un proces corect şi limitarea taxelor.

Documentul stă nu doar la baza libertăţilor constituţionale britanice din zilele noastre, ci a reprezentat punctul de plecare în redactarea Constituţiei americane, a Declaraţiei de Independenţă şi a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Foto credit: Wikipedia

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.