Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, vandalizat de o vizitatoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-tablou-al-lui-delacroix-libertatea-conducand-poporul-vandalizat-de-o-vizitatoare/

Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, simbolizând elanul revoluţionar francez, a fost victima unui act de vandalism, joi seara, din partea unei vizitatoare a muzeului Luvru din Lens unde este expusă pânza, a anunţat vineri instituţia de cultură, transmite AFP.   Cu puţin înaintea închiderii muzeului, o femeie de 28 de ani a […]

Un articol de Andrada Văsii|8 februarie 2013

Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, simbolizând elanul revoluţionar francez, a fost victima unui act de vandalism, joi seara, din partea unei vizitatoare a muzeului Luvru din Lens unde este expusă pânza, a anunţat vineri instituţia de cultură, transmite AFP.

 

Cu puţin înaintea închiderii muzeului, o femeie de 28 de ani a trasat cu markerul o inscripţie în partea inferioară a tabloului.

Ea a fost imediat reţinută de un paznic şi de un vizitator, apoi predată poliţiei şi plasată în arest, a precizat muzeul, care a depus plângere.

„La o primă vedere, inscripţia, superficială, ar trebui să poată fi curăţată cu uşurinţă”, menţionează comunicatul, precizând că tabloul va fi expertizat şi, în funcţie de rezultat, se va decide dacă pânza va fi deplasată sau nu pentru restaurare.

„Libertatea conducând poporul”, capodopera de mari dimensiuni pictată de Eugene Delacroix în 1830, este inspirată din zilele revoluţionare de 27,28 şi 29 iulie ale aceluiaşi an, intrate în istorie ca „Les Trois Glorieuses”. Ea este expusă la Muzeul Luvru din Lens, deschis în decembrie 2012 şi care a primit deja 250.000 de vizitatori.

Sursa: Agerpres

02
/03
/14

În luna lui Mărţişor, Teatrul Metropolis îi ajută pe domni să le ofere partenerelor câte un cadou. Este simplu. Toţi spectatorii care vor veni la producţiile Teatrului Metropolis în perioada 1-15 martie pot participa la tombola care le garantează premii oferite de Cinnamon Beauty Salon, situat în imediata vecinătate a teatrului (Str. Tunari, nr. 6).

02
/03
/14

Se joacă în Laboratorul de la Bulandra spectacolul „Arlechino moare?“, un alt atelier condus de Antoaneta Cojocaru, aceeași care ne-a dat „Pescărușul“.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

28
/02
/14

La prima vedere, am putea gândi că este o nepotrivire: cum ar putea să sune arii franceze cu un peruan, Simfonia Alpilor cu o orchestră japoneză şi simfoniile lui Robert Schumann cu dirijorul Yannick Nezet Seguin decât, să spunem, nepotrivit? În 3 martie se lansează la nivel internaţional aceste albume semnate de extra-europeni care oferă însă versiuni de referinţă pentru repertoriul european.

28
/02
/14

Sâmbăta, 1 Martie, “de la orele 19 si ceva, spre 20.00, cant despre urzici patimase, spanac inrourat de sentimente, loboda cu inima, soare instabil, mugurasi, depresie, anxietate...”, spune Maria Raducanu, care vă invită să o vedeţi şi să o ascultaţi pe scena Teatrului de Artă Bucureşti.

28
/02
/14

Din cartea scrisă de soţia sa, Romola de Pulszki, aflăm că marele balerin rus s-a născut la 28 februarie 1890, la Kiev, oraşul cu patru sute de biserici, într-o familie de dansatori de origine poloneză.

28
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 28 februarie s–a născut scriitorul şi filozoful Mircea Eliade? După terminarea învățămîntului primar la școala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arșavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu.Devine interesat de științele naturii și de chimie, ca și de occultism, și a scris piese scurte pe subiecte entomologice. În ciuda tatălui său care era îngrijorat de faptul că-și pune în pericol vederea și așa slabă, Eliade citește cu pasiune şi învăță, fără profesor, italiana și engleza, apucându-se să studize în acelaşi timp persana și ebraica. Opera completă a lui Mircea Eliade cuprinde peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

27
/02
/14

Anul 2013 a fost considerat bun pentru cinematografia de calitate. Iar asta se vede, parţial, în nominalizările la premiile Oscar 2014, dar şi prin filmele care au fost ocolite. Câştigătorii vor fi anunţaţi în noaptea de 2 spre 3 martie.