Centenarul Marii Uniri: Pe urmele lui Eminescu – reuniune culturală la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-marii-uniri-pe-urmele-lui-eminescu-reuniune-culturala-la-berlin/

În această seară (15 ianuarie), în cadrul manifestărilor dedicate celebrării a unui veac de modernitate a statului român, are loc la Berlin o reuniune culturală de referinţă, dedicată personalităţii lui Mihai Eminescu.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2018

Ambasadorul Emil Hurezeanu deschide cu acest eveniment cultural seria de acțiuni culturale ale acestui an din capitala Germaniei, prezentând în fața publicului german și a membrilor diasporei române, personalitatea multivalentă a lui Mihai Eminescu, inclusiv în ipostaza student audiant al Universității Humboldt din Berlin, cât și de secretar personal al lui Theodor Rosetti, în cadrul Legației de la Berlin, între 1873-1874.

Ion Caramitru și muzicianul Aurelian Octav Popa, in recitalul Dor de Eminescu

Seara culturală va fi deschisă cu o conferință despre Eminescu și spiritul german în cultura română, susținută de Academicianul Eugen Simion, care a girat facsimilarea manuscriselor eminesciene, realizând un proiect inițiat de Constantin Noica. Dimensiunea artistică a verbului eminescian va fi revelată publicului berlinez de către actorul Ion Caramitru și muzicianul Aurelian Octav Popa, care vor prezenta recitalul Dor de Eminescu, în care rostirea literară se îngemănează cu muzica lui Jean Sibelius, Edvard Grieg, Charles Gounod, Maurice Ravel ș.a.

La acest eveniment cultural vor participa universitari, cercetători și academicieni români și germani, reprezentanți ai mediilor instituționale și culturale din capitala Germaniei, reprezentanți ai mass-media și reputate personalități profesionale ale comunității românești. Participarea într-un număr foarte mare a publicului din Berlin, reflectă interesul unei mari capitale culturale europene pentru valorile patrimoniului cultural român și un dialogul intercultural susținut de reprezentanți de primă mărime ai culturii române, în anul în care România va fi țară invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig (15-18 martie a.c.)

Evenimentul este organizat de Ambasada României și ICR Berlin.

Foto: Universitatea Imperială Humboldt, din Berlin, unde a studiat Eminescu în perioada 1872-1874

 

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.

10
/02
/23

De la cele mai dificile escalade din Alpi până la ascensiunile în premieră pe Annapurna, Makalu sau pe piscurile amețitoare ale Anzilor, aventurile legendarului alpinist Lionel Terray, cuprinse în volumul „Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna” (Polirom, 2022), seduc cititorul prin măiestria stilului și prin întâmplările insolite sau dramatice ale protagoniștilor.

09
/02
/23

Categoria bestsellerelor Grupului Editorial ALL din reunește titluri noi din toate domeniile, oferindu-le cititorilor care le descoperă acum o plajă largă de opțiuni pentru lecturile personale sau pentru volumele dedicate studiului și perfecționării în sfera profesională. Iar începutul de an le aduce celor dornici să își îmbogățească biblioteca reduceri de până la 55% la cele mai îndrăgite titluri pentru toate vârstele.

08
/02
/23

Deși anul precedent a fost marcat de provocări pentru piața editorială, Editura Litera a reușit să aducă pe rafturile cititorilor bestsellere internaționale, romanele scriitorilor români contemporani, cele mai inovatoare cărți în materie de psihologie și o multitudine de titluri pentru toate tipurile de public.

07
/02
/23

Din ce în ce mai mulți oameni își îmbunătățesc rutina de citit cu audiobooks. Astfel 24% dintre români au încercat deja experiența cărților audio, iar pentru 72% dintre români formatul este unul care li se pare atractiv, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2022 (pe populația urbană digitalizată, 18-55 de ani, din România). 

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

31
/01
/23

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului Rugă pentru pace, în cadrul Campaniei Viața într-o valiză, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.