Cenzură sau puritanism?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cenzura-sau-puritanism/

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană – „Hylas and the Nymphs”, de JW Waterhouse – în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să „încurajeze dezbaterea” despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Galerie de artă din Manchester neagă cenzura în cazul unui tablou victorian cu nimfe pe care l-a retras din expoziţie, după ce decizia a stârnit reacţii neplăcute pe reţelele sociale, galeriafiind învinuită de puritanism şi atitudine „politically correct”.

Curatoarea Clare Gannaway a afirmat că „este vorba despre probleme controversate despre gen, rasă şi reprezentare” în galerie. „Dar vrem să vorbim despre asta cu oamenii”. Ea a negat acuzaţiile aduse galeriei de a cenzura tabloul din 1896.

Ca urmare a răspunsurilor venite în urma retragerii tabloului – atât pe site-ul galeriei cât şi online – capodopera lui Waterhouse „Hylas and the Nymphs” a fost expusă din nou publicului la Manchester Art Gallery din 3 februarie.

„Tabloul, care face parte din colecţia extrem de apreciată a galeriei – a fost temporar retras de pe simeză pentru un proiect al galeriei la care lucrează împreună cu artista contemporană Sonia Boyce”, au explicat reprezentanții galeriei, care speră ca „experimentul să stimuleze dialogul, nu doar din partea locuitorilor, ci din partea pasionaţilor de artă din toată lumea”.

Foto: Hylas and the Nymphs, de JW Waterhouse – facebook

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.