Cinci filme provocatoare, la HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-filme-provocatoare-la-hiptrip-travel-film-festival/

Aflat la a doua ediţie, HipTrip Travel Film Festival îşi continuă misiunea de a inspira şi încuraja spectatorii să se transforme din turişti, în călători şi chiar în exploratori, fie că vorbim de oraşele îndepărtate ale lumii sau de o incursiune pe un tărâm mai puţin prietenos precum zonele polare sau deşertul.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2015

Secțiunea „Exploratorii” reunește filme cu și despre oamenii care lasă în urmă marile capitale ale lumii și se aventurează pe căi mai puțin umblate – fie pentru că doresc să se regăsească, fie pentru că pur și simplu vor să descopere localnicii și obiceiurile acestora.
Anul acesta, între 8 și 11 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București cinci filme provocatoare.

„Tracks/Calea Deșertului” este un film australian bazat pe romanul autobiografic al lui Robyn Davidson, care, în 1977 a început o călătorie de 2.700 de kilometri, de una singură şi pe jos, prin pustiul australian.

La prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival, Leon McCarron a fost gazda proiecţiei „Into the Empty Quarter” şi ne-a povestit în detaliu ce presupune o astfel de călătorie. Următoarea lui expediţie a vizat râul Karun, cel mai mare râu din Iran, pe care l-a străbătut alături de Tom Allen. Rezultatul călătoriei este documentarul „Karun”, ce va fi prezentat de către Tom Allen, realizator şi protagonist.

„Between Snow and Stars” vine din Marea Britanie și este un documentar ce redă vieţile musherilor şi alpiniştilor din Finlanda şi Everest, în încercarea de a ne inspira să explorăm locuri neconvenţionale. Proiecţia este urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului: Tom Vaillant şi Charles H. Joslain, care ne vor povesti unele dintre cele mai nebuneşti aventuri – de la alunecarea printre blocurile de gheaţă, până la momentele când i-a surprins avalanşa – dar şi motivele pentru care iubesc foarte mult ceea ce fac.

La capitolul ficțiune, vom urmări “Wild”, povestea unei călătorii foarte lungi, pe o distanţă de 1.500 kilometri, între Statele Unite și graniţa cu Mexicul. Adaptare a memoriilor semnate de Cheryl Strayed, filmul o aduce în prim plan pe Reese Witherspoon şi a ei încercare de a-şi pune viaţa în ordine pe parcursul acestei călătorii.
România va fi reprezentată de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. Proiecţia va fi urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului.

Invitați străini la București

La finalul proiecțiilor „Karun” și „Between Snow and Stars” publicul spectator va putea interacționa cu protagoniștii acestora.

Tom Allen, unul dintre exploratorii din pelicula „Karun”, a fost activ în lumea aventurii de la vârsta de 23 de ani, când a pornit într-o călătorie prin lume pe bicicletă, o călătorie ce a durat aproape patru ani. Filmul său premiat despre această călătorie, Janapar, a fost lansat în anul 2012 și a fost proiectat la prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival. Regizor și scenarist de filme de aventură, el a lucrat de atunci în Scandinavia Arctică, în Statele Unite ale Americii, în Mongolia Exterioară, în Iran și cel mai recent în Patagonia. El iubește toate lucrurile noi și aventuroase și este autorul blogului

Tom Vaillant este un tânăr francez de 23 ani care spune despre el că este „dependent de futurism” și este tot timpul curios să descopere acele locuri de lume în care nu mulți reușesc să pună piciorul. Când vine vorba de călătorii, are o imaginație ieșită din comun în alegerea destinației și este clar un excentric – destinațiile alese pentru „Between Snow and Stars” sunt o dovadă vie a acestui lucru! Lui Tom Vaillant i se va alătura și Charles H. Joslain, cel de-al doilea regizor al peliculei menționate.
Cei trei vor participa și la o întâlnire în afara cinematografului cu publicul spectator și cu potențiali aventurieri, în cadrul workshop-ului „Aventura Vivolis: Explorează!”.

INFO

Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.