Cinci motive de a merge la Promenada Operei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-motive-de-a-merge-la-promenada-operei/

„Promenada Operei”, cel mai mare concert în aer liber din Bucureşti, dedicat muzicii clasice, are loc sâmbătă, 30 august, de la ora 20.30, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Adina Scorţescu|19 august 2014

De ce ar trebui să mergeţi la concert?

1. E în aer liber și are atmosferă de festival.

Lipsesc tarabele cu mâncare și frigiderele cu bere rece (totuși, nu e Summer Well!), dar lumea stă relaxată, pe scaune sau direct pe iarbă; vezi și copii desculți, și tineri hippie, și doamne cu pălării și date cu Chanel. Anul trecut, la ediția a VII-a, au fost aproape 10.000 de spectatori.

În plus, să asculți „Vissi d’arte” din Tosca, live – la lumina lunii, cu clădirea Operei în față, drapată în alb (da, până și clădirea vine îmbrăcată frumos la eveniment) și Dâmbovița, întunecată și tăcută, în spate – e ca și cum ai prinde fericirea de picior pentru câteva minute.

Dacă nu-ți place „Tosca“, nu-i nimic, ai de unde alege. În program sunt și arii din „Rigoletto“, „Traviata“, „Manon Lescaut“, „Falstaff“, „Carmen“.

2. Faci o baie de artiști.

Pe scena din fața Operei se vor perinda cam 200 de artiști, dintre care unii sunt invitați speciali din străinătate precum tenorul Ştefan Pop şi baritonul Şerban Vasile.

3. Împuști doi iepuri dintr-o dată.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta vom asista și la momente de balet: „La fille mal gardée“, Manon, Giselle, Les Lutins, Rhapsody. Îi vei vedea dansând pe prim-balerinii Operei Naționale București, printre care Bianca Fota, Ovidiu Matei Iancu, Dawid Trzensimiech.

4. Ai parte de un preview al viitoarei stagiuni.

Vrei să cumperi la toamnă bilete la Operă, dar ți-e greu să te hotărăști? Cauți o montare mai puțin prăfuită, dar parcă nu-ți dorești nici o viziune foarte modernă, în care care Violetta din Traviata să vină îmbrăcată în fustă de piele? La Promenadă ai ocazia să vezi fragmente din premierele următoarei stagiuni: „Falstaff” în regia celebrului Graham Vick, „La traviata” în regia lui Paul Curran, “Manon Lescaut” în regia lui Jonathan Kent, „La fille mal gardée” („Fata prost păzită”) în coregrafia lui Sir Frederick Ashton şi „Giselle” în coregrafia lui Ethan Stiefel şi Johan Kobborg.

5. Intrarea e liberă.

Și, în plus, nu e la oră fixă. Poți să vii la jumătatea concertului (și o să te mulțumești cu ascultatul, căci între tine și scenă va fi o mare de oameni) sau poți să pleci mai devreme, ca să nu pierzi ultimul metrou.

Foto cu Promenada Operei – Oana Radu Turcu

28
/03
/22

Marţi, 5 aprilie, la ora 19:00, la Palatul Suţu, compozitorul și muzicologul Dan Dediu va deschide seria de concerte-conferinţă intitulată „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM.

17
/03
/22

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susține un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi și câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 și Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

15
/03
/22

Considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, un creator romantic influențat puternic de stilul clasic, Johannes Brahms a fost așezat de celebrul dirijor și pianist Hans von Bülow pe un piedestal, alături de ceilalți doi mari „B” ai muzicii germane: Bach – Beethoven – Brahms.