Cine sunt tinerii critici de teatru care scriu la revista THESPIS – revista Galei HOP 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-sunt-tinerii-critici-de-teatru-care-scriu-la-revista-thespis-revista-galei-hop-2018/

Actorii înscrişi la Gala Tânărului Actor – HOP au, şi în acest an, susţinerea colegilor teatrologi. Revista THESPIS este locul ideal pentru criticii de teatru de mâine să-şi exerseze aptitudinile şi spiritul critic în cadrul unui eveniment ofertant, cu un „material de lucru” bogat pentru tot ce le trece prin cap în ale scrisului.

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2018

După ce în ultimii doi ani revista THESPIS i-a avut ca oaspeți pe tinerii critici de teatru absolvenți ai Universității de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti și ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, anul acesta a venit rândul a patru colegi de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.

Vor fi reportaje, interviuri, cronici despre atmosfera de la audițiile din București și din timpul celor 4 zile de concurs de la Costinești.

Informaţii despre echipa redacţională a revistei THESPIS 2018 – ALEXANDRINA CODARCEA, IOLANDA BELBE, VLĂDUŢ BURDE, XENIA ZILERIU studenți, absolvenți sau masteranzi ai Departamentului de Teatrologie (Management cultural, Jurnalism teatral) din cadrul UAT, echipă coordonată de lector univ.dr. Adriana Boantă, puteţi afla din pagina dedicată revistei.

Între 12 și 14 iulie cei patru teatrologi au fost prezenți la preselecțiile de la Sala Mică a Teatrului Național „I.L.Cargiale” din București, au stat în scaunul criticului de teatru și au luat parte la un adevărat road trip teatral.

Acum a venit vremea să scrie despre experiențele trăite, despre ce au văzut, simțit, experimentat. Deja puteți citi pe site-ul http://galahop.ro/revista-thespis-2018/ primele trei articole semnate de Alexandrina Codarcea, Iolanda Belbe și Vlăduț Burde.

*

„La fiecare ediție a Galei HOP, reprezentații departamentelor de teatrologie din universitățile de specialitate vor avea ocazia și șansa să reflecte și să dezbată fenomenul artistic, să își exerseze pana pe noi, actorii, contribuind astfel la redefinirea relației actor – critic.” (Miklós Bács, director artistic al Galei HOP 2018)

*

GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP, program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, este un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic.

3-6 septembrie 2018. Vox Maris Grand Resort Costineşti. Director artistic: Miklós Bács.

*

Fiţi alături de tinerii artişti şi urmăriţi-i pe galahop.ro , pe contul oficial de Facebook al Galei HOP şi pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA).

 

ALEXANDRINA CODARCEA

IOLANDA BELBE

VLADUT BURDE

XENIA ZILERIU

Foto: critici de teatru  THESPIS revista Galei HOP 2018 – facebook

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...