Cineastul Ken Loach, discurs acid cu ocazia decernării premiului Lumière
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastul-ken-loach-discurs-acid-cu-ocazia-decernarii-premiului-lumiere/

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film de la Lyon, care s-a desfăşurat în perioada 15-21 octombrie, a decernat, sâmbătă seară, premiul Lumière, cineastului britanic Ken Loach, care, în discursul de premiere, a vorbit despre viitorul cinematografiei şi a adus acuzaţii indirecte statului Israel. Organizat de Bertrand Tavernier şi Thierry Fremaux, festivalul a avut, […]

Un articol de |22 octombrie 2012

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film de la Lyon, care s-a desfăşurat în perioada 15-21 octombrie, a decernat, sâmbătă seară, premiul Lumière, cineastului britanic Ken Loach, care, în discursul de premiere, a vorbit despre viitorul cinematografiei şi a adus acuzaţii indirecte statului Israel.

Organizat de Bertrand Tavernier şi Thierry Fremaux, festivalul a avut, sâmbătă seară, gala de premiere, confirmând astfel nume considerate promiţătoare pentru cinematografia europeană.

Potrivit AFP, deţinătorul trofeului de anul acesta, premiul Lumière, este cineastul britanic Ken Loach. Distincţia i-a fost înmânată de fostul jucător de fotbal, devenit actor, Eric Cantona, care a jucat, în 2009, în producţia „Looking For Eric”.

 

Ken Loach primeşte această distincţie pentru întreaga carieră, la ediţiile anterioare premiul revenindu-le lui Clint Eastwood, Milos Forman şi Gérard Depardieu.

Declarându-se „profund emoţionat”, Loach a spus că „meciurile nu se câştigă niciodată singur, ci doar în echipă”. Cineastul a mai vorbit şi despre respectul său faţă de vitalitatea cinematografiei franceze şi nu a omis să laude sistemul care i-a permis „să supravieţuiască” mulţumită unei fiscalităţi adecvate care, „astăzi riscă să fie eliminată din cauza Comisiei Europene”.

„Suntem îngrijoraţi să observăm că acest sistem este în pericol. Sistemul francez este foarte important şi, de aceea, trebuie să îl apărăm cu toţii pentru că este singurul care permite şi altor cinematografii să existe. Suntem europeni, dar nu dorim o Europă care să se lase subjugată de dictatura pieţei”, a spus Ken Loach.

Acesta a mai adăugat: „Cinematografia nu poate schimba lucrurile. Nu şi, de fapt, este mai bine aşa. Pentru că, dacă cinemaul ar transforma lumea, am fi cu toţii americani cu arme în buzunar”.

„Dar, noi, cineaştii, ne putem face auziţi şi-i putem ajuta pe cei care sunt supuşi cenzurii, aşa cum se întâmplă în China sau cum este, recent, cazul iranianului Jafar Panahi”, a adăugat britanicul.

Loach a continuat, în discursul de premiere, să critice Israelul, fără a menţiona însă numele statului evreu. „Cu mulţi ani în urmă, în timpul boicotului din Africa de Sud, i-am ajutat pe negrii sud-africani. Nu acelaşi lucru putem spune şi în ceea ce priveşte situaţia din Palestina”, a mai spus cineastul.

La Festivalul de Film Grand Lyon, Ken Loach a asistat la proiecţia câtorva dintre filmele sale, a discutat cu publicul şi a vorbit despre filmele pe care le iubeşte.

Cel mai recent film al lui Loach, „The Angel’s Share”, o comedie socială, a luat Premiul Juriului la Cannes, anul acesta, şi a avut peste 300.000 de spectatori în Franţa, în primele două săptămâni de la premieră.

În 2006, Ken Loach a primit premiul Palme d’Or pentru drama istorică „Mângâierea vântului/ The Wind That Shakes the Barley”. În 2005, regizorul a primit premiul César pentru cel mai bun film străin, pentru povestea de dragoste scoţiană „Un sărut tandru/ A Fond Kiss”. Regizorul britanic a fost recompensat şi cu un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene, în 2009. Ken Loach a fost invitat special al Festivalului de Film Anonimul în vara anului 2007.

Festivitatea de închidere a Festivalului de Film de la Lyon, care va avea loc duminică seară, la Heaven’s Gate, va fi prezentată de Michael Cimino şi Isabelle Huppert.

Premiul Lumière recompensează un cineast care şi-a adus o contribuţie remarcabilă în lumea filmului. Evenimentul se desfăşoară în acelaşi loc în care Louis şi Auguste Lumière au filmat primul lor film, în 1895, „Muncitori care pleacă din Fabrica Lumière”. Premiul a fost instituit de Thierry Frémaux, director general al Institutului Lumière şi delegat general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

 

Sursa: MEDIAFAX

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

15
/10
/17

Una dintre cele mai interesante apariții editoriale ale toamnei, „O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă”, semnată de Andrew Scull, sociolog şi istoric al medicinei, a fost publicată la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Romanul „Arhipelagul altei vieți” (traducere din limba franceză de Daniel Niculescu) a fost publicat la Editura Polirom în 2017.

13
/10
/17

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat joi scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci". Romancierul american a făcut aceste declarații la Târgul de Carte de la Frankfurt unde își promovează noul său roman, "Origin".

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.