Cineliteratura în Grădina MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineliteratura-in-gradina-mnlr/

„Cineliteratura” – o punte între literatură şi film, proiect realizat în parteneriat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Dacin Sara, va fi lansat pe 25 august 2020.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2020

Începând din 25 august, în fiecare marți și miercuri, de la ora 20.00, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), vor avea loc proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate.

Marți, 25 august 2020, ora 20.00, conf. univ. dr. Manuela Cernat prezintă  „Tănase Scatiu”, realizat în 1976 de regizorul Dan Pița, după romanul lui Duiliu Zamfirescu Viața la țară, despre boierimea și arendașii de moșii din a doua parte a secolului al XIX-lea. În rolurile principale: Eliza Petrăchescu, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă și Vasile Nițulescu. „Regizorul Dan Piţa şi-a construit filmul pe principiul acumulărilor de sens, de ritm, de substanţă, dinspre o atmosferă blajină, aproape adormitoare de viaţă la conac cu domnişoare în rochii lungi şi umbreluţe de dantelă, înconjurate de domni distinşi şi bine crescuţi (…) şi probleme de moşie rezolvate cel mai adesea printr-o căsătorie mai mult sau puţin salvatoare. Cu foarte multă atenţie la dozajul nuanţelor, regizorul înmulțeşte suma conflictelor până când imaginea roză a domnişoarelor în crinoline se şterge şi sentimentul idilic sare în ţăndări. Dinamita care-l pulverizează poartă chipul lui Tănase Scatiu”, scria Eva Sîrbu, în revista Cinema nr. 10, octombrie 1976.

Tot criticul de film Manuela Cernat va prezenta miercuri, 26 august 2020, ora 20.00, „Ciuleandra” (1985), ecranizarea lui Sergiu Nicolaescu, după romanul omonim de Liviu Rebreanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Szönyi. Acest film a fost propunerea din 1986 a României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar nu a fost nominalizat în competiție. „Criticii i-au reproşat romanului Ciuleandra,  fie superficialitatea analizei psihologice, fie intriga senzaţională, fie artificiozitatea conflictului melodramatic. Autorul însuşi a mărturisit în jurnal uşurinţa cu care a scris micul roman într-o perioadă de tatonare şi mobilizare a eforturilor de construcţie pentru Răscoala. Transcrierea finală a romanului, în august 1927, a avut totuşi dificultăţile ei, din pricina îndoielilor autorului, suspiciunii că naraţiunea suferă de artificialitate”, scria Ion Simuț.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la [email protected].

„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.