Cinema-Edu ediția a 5-a: 9 filme de artă pentru 7000 de liceeni români
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-edu-editia-a-5-a-9-filme-de-arta-pentru-7000-de-liceeni-romani/

Cu puţin înainte de finalul anului şcolar, Cinema-Edu a încheiat cu succes cea de-a 5-a ediţie a sa, începută în luna februarie. Unul dintre cele mai complexe programe naţionale de educaţie alternativă, Cinema-Edu a reuşit să le facă cunoştinţă liceenilor români cu nouă filme de artă, între lunile februarie şi iunie 2015, în cadrul a 90 de evenimente susţinute în capitală şi în alte cinci oraşe din România.

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2015

Filmele alese pentru elevi sunt caracterizate de stiluri estetice și regizorale distincte, cuprind acțiuni situate în diferite epoci și personaje din diverse medii sociale, încurajând dezbaterile pe subiecte educative și familiarizându-i pe adolescenți cu o serie de noțiuni de limbaj cinematografic. Selecția Cinema-Edu cuprinde pelicule premiate, care se bucură de recunoaștere internațională, iar vizionarea lor completează cultura generală a elevilor.

Profesori din 30 de licee din București au participat la această ediție și au îndrumat peste 3000 de elevi către cinematografele care ne-au găzduit evenimentele.
Alte 40 de licee din țară s-au implicat în proiect atât în săptămâna Școala Altfel, cât și în timpul Caravanei Cinema-Edu, care a călătorit în lunile mai și iunie în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu-Mureș și Roman. Astfel, peste 4000 de tineri spectatori s-au bucurat in 15 localități din țară de 45 de evenimenele cinematografice organizate pentru ei.

În fiecare an, Cinema-Edu aduce profesioniști din domeniul cinematografiei , dar și specialiști din alte domenii care să deschidă și să îndrume dezbaterile liceenilor. La ediția a 5-a, Cinema-Edu, printre invitații dezbaterilor Cinema-Edu s-au numărat criticul de film, Florin Barbu, regizorii Eva Pervolovici și Vlad Trandafir,
actrița Carmen Lopăzan, artistul grafic Alexandra Șoldănescu și Anca Ghinea, creative manager Intuitext.

Cele 9 filme prezentate liceenilor anul acesta au fost: ”Vandal” (r. Hélier Cisterne), „La lengua de las mariposas”(r. José Luis Cuerda), ,„Couleur de peau: Miel” (r. Laurent Boileau), ”Ida” (r.Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, ”Marussia”, debutul în lungmetraj al Evei Pervolovci, ”În căutarea lui Superman” (r. Karzan Kader), ”Phoenix” (r. Christian Petzold) – o poveste de la finalul celui de-Al Doilea Război mondial, ”Timbuktu (r. Abderahmane Sissako), un film despre diferitele fețe ale fanatismului religios, recent lansat pe marile ecrane și nu în ultimul rând filmul francez ”Grand Central” (r. Rebecca Zlotowski).

În urma dezbaterilor, liceenii s-au declarat interesați de teme precum descoperirea identității personale, războiul, familia și au fost curioși să afle mai multe despre ”cum se face un film”, de la procesul de scriere a scenariului până la producția și distribuția lui. Tinerii au considerat că dezbaterile i-au lămurit asupra unor secvențe, au ajutat la decodificarea titlurilor de film, a personajelor, dar și a contextului istoric și geografic (Al II-lea Război Mondial, Polonia anilor ‘60, Berlinul anilor ’50, Palestina, Irakul anilor ‘90, Mali).

Filoteia, elevă dintr-un liceu din Ploiești ne-a scris că : „Discuția de după film mi-a clarificat anumite nelămuriri. Mi-ar plăcea să asist la asemenea discuții după fiecare film văzut.”, iar un elev din Craiova, Alexandru, a fost „impresionat de varietatea posibilităților de înțelegere a unei povești cinematografice”.

Cinema-Edu oferă o alternativă la educația formală și dorește să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul mondial, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza unor pelicule apreciate la nivel internațional. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).