„Cinema, Mon Amour”, în competiție la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-mon-amour-in-competitie-la-sarajevo/

„Cinema, Mon Amour”, regizat de Alexandru Belc, a fost selecţionat în competiţia de documentare a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa. De asemenea, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, film premiat la Cannes şi la TIFF, va concura la Sarajevo în competiţia oficială. Proiecţia de gală a filmului lui Mirică va avea loc pe 14 august, în prezenţa regizorului, a actorului Gheorghe Visu şi a producătoarei Marcela Ursu.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2016

Filmul revine la Sarajevo după ce, în faza de proiect în dezvoltare, a câștigat premiile Cat & Docs și Croatian Radio Television HRT, în cadrul workshop-ului Docu Rough Cut Boutique 2015.

Documentarele vor fi jurizate de Tine Fischer, fondatorul și directorul festivalului CPH:DOX, și regizorii Fernand Melgar și Alexander Nanau.

La finalul lunii iunie, filmul a fost proiectat la Washington D.C., într-o selecție a celor mai bune documentare ale anului, la festivalul AFI Docs, organizat de American Film Institute.

Cinema, Mon Amour spune povestea lui Victor Purice, director, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ.

Nostalgic după „epoca de aur” a cinema-ului, Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară, dar trebuie să înfrunte realitatea dură. Într-o sală neîncălzită, care se dărâmă încetul cu încetul, lipsa ajutorului de la stat transformă totul într-o luptă donquijotească.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la  Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția.

Foto: Cinema, Mon Amour – Facebook Libra Film

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.