„Cinema sub clar de lună” aduce avanpremiere românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-sub-clar-de-luna-aduce-avanpremiere-romanesti/

Seria de proiecţii „Cinema sub clar de lună“ oferă, în a patra săptămână, patru avanpremiere româneşti proiectate în aer liber la Bucureşti, pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu). La proiecţii, programate la ora 20.20, vor participa regizorii şi echipele filmelor, care vor răspunde întrebărilor publicului la sfârşit.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2020

Seria de avanpremiere românești începe joi, 27 august, cu cel mai recent film al lui Dan Chișu, „5 minute”, avându-i în rolurile principale pe Mihai Călin și Diana Cavallioti.

Bazat pe fapte reale, „5 minute” pornește de la un conflict iscat într-un cinematograf unde rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. Câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală, iar în urma conflictului un tânăr e rănit și a ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe. „5 minute” a fost proiectat în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Vineri, 28 august, se va proiecta „Și poate mai trăiesc și azi”, noul lungmetraj regizat de Tudor Cristian Jurgiu, cunoscut pentru debutul „Câinele japonez”. Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor interpretează rolurile a doi tineri care, seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme și cărți, își propun s-o trăiască pe pielea lor, fără să știe distanța dintre așteptări și realitate. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Sâmbătă, 29 august, urmează „Și atunci, ce e libertatea?”, bazat pe nuvela „Proiecte de trecut” a Anei Blandiana și regizat de Andrei Zincă. Pelicula a primit Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2020. Inspirat de evenimente petrecute în realitate, filmul este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40 000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita „Siberia românească”. Din distribuție fac parte, printre alții, Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte și Magda Catone.

Duminică, 30 august, la „Cinema sub clar de lună” spectatorii vor putea vedea „Otto Barbarul”, lungmetrajul de debut al regizoarei Ruxandra Ghițescu, avându-i în distribuție pe Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu și Adrian Titieni.  Otto, un punker de 17 ani, se confruntă cu pierderea iubitei. El își continua viața locuind în spațiul gol lăsat de ea, dar, ca să supraviețuiască, trebuie să-și înfrunte pierderea și vinovăția, în compania muzicii lui și departe de prietenii obișnuiți.

La fiecare proiecție vor putea participa maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

„Cinema sub clar de lună“ va continua în același loc, în fiecare săptămână, până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de joi până duminică. Bucureștenii pot vedea, între altele, filme premiate la TIFF-ul de anul acesta, dar și lungmetraje din diverse secțiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

„Cinema sub clar de lună“ este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT) și vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.

04
/09
/22

În a doua parte a unui foarte subiectiv top pe luna august discut, pe scurt, trei documentare din acest an, printre care şi tulburătorul "Mariupolis 2", al regretatului regizor lituanian Mantas Kvedaravičius, ucis în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.