Cinemascop, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-la-final/

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediţie anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Vizitatorii grădinii de vară au avut parte de 7 zile pline, iar reacțiile pozitive venite din partea vechilor și noilor fani ai festivalului i-au încurajat pe organizatori.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost vizitată, între 1-7 august, de peste 1500 de spectatori la proiecțiile de filme europene, 150 de copii la atelierele de creație, iar 120 de persoane s-au bucurat de spectacolul de teatru „Ia mai zi ceva!”, organizat de Centrul Educaț ional de Arte Performative CEVA.

Cifrele sunt importante, însă mai importante sunt reacțiile publicului, care seară de seară, după film, au împărtășit cu organizatorii părerile lor despre proiecții și atmosferă – unele filme s-au bucurat de aplauze, altele i-au pus pe gânduri pe spectatori, i-au

amuzat, sau i-au făcut să-și îmbrățișeze mai tare familia.

Filmele din selecția de anul acesta au fost oferite de Goethe-Institut București, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman și Centrul Ceh, care este și organizatorul festivalului, alături de EUNIC România.

Copiii care au participat la ateliere de creație organizate în cadrul evenimentului au desenat, pictat, făcut colaje și modelat cu plastilină, dar au și învățat lucruri noi despre artă. Ceilalți vizitatori au putut afla mai multe despre arhitectura poloneză sau designul suedez din expozițiile „Polska Architecture” și „Sustain Able Voices”, oferite de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Suediei. Aceste expoziții, precum și „Frenzyforia”, ce se găsește în white cube-ul E T A J on Wheels din grădină, sunt parte din proiectul Eforie Colorat și pot fi vizitate până pe 4 septembrie.

Chiar dacă Cinemascop este acum o tradiție la început de august, grădina de vară este plină de viață pe toată perioada estivală. Proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale și aflat la a doua ediție, se desfășoară anul acesta între 4 iulie–4 septembrie și aduce o serie de peste 200 de evenimente menite să îmbogățească viața culturală a turiștilor și localnicilor din Eforie Sud. Așa că, dacă nu ați ajuns la Cinemascop, vă puteți încă bucura de filme și o sumedenie de alte activități

în hub-ul în care s-a transformat grădina de vară din Eforie Sud.

„Ca de obicei, a fost o mare plăcere să petrecem întreaga săptămână la Cinemascop, în Eforie Sud. După 5 ediții, simțim că suntem cel mai aproape de ceea ce își imagina Centrul Ceh atunci când a redeschis, în 2018, cinematograful abandonat.

Acum este un adevărat centru cultural cu un program pe tot parcursul verii, iar spațiul a devenit mai bine pus la punct ca niciodată în acest an. Bineînțeles, acest lucru nu ar fi fost posibil fără un angajament puternic al partenerului nostru local Eforie Colorat, iar rețeaua largă de parteneri locali, naționali și internaționali este un element cheie pentru succesul întregului proiect”, a spus Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Atât festivalul Cinemascop, cât și Eforie Colorat, înseamnă mai mult decât organizarea de evenimente culturale. Prin reactivarea uneia dintre grădinile de vară de pe litoral, atenția s-a îndreptat către potențialul pe care aceste spații îl dețin şi către repunerea lor în circuit ca elemente active ale patrimoniului cultural. Cu atât mai mult, litoralul românesc nu este asociat în mod normal cu evenimentele culturale și educative. Însă orașe ca Eforie Sud au nevoie sporită de aceste componente în viața locuitori lor și, de ce nu, în vacanțele turiștilor veniți din toată țara. Cinemascop și-a dorit și a reușit să fie un exemplu de bune practici, iar proiectul Eforie Colorat a desăvârșit scopurile inițiale.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.