Cinemascop ne aduce împreună în prima săptămână din august, la Eforie Sud
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-ne-aduce-impreuna-in-prima-saptamana-din-august-la-eforie-sud/

Festivalul Cinemascop a ajuns la a patra ediţie! Grădina de vară din Eforie Sud aşteaptă din nou vizitatori între 1 şi 8 august, cu filme, ateliere creative pentru copii, expoziţii şi surprizele cu care v-a obişnuit deja.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2021

Povestea festivalului Cinemascop a început în 2018. Centrul Ceh București a redeschis atunci grădina de vară din Eforie Sud, ce nu mai fusese activă din 2004. Clădirea ajunsese într-o stare de degradare semnificativă, însă sub tonele de moloz și vegetație se ascundea, de fapt, un cinematograf în aer liber perfect funcțional, care, cu îmbunătățirile aduse de-a lungul ultimilor 4 ani, a ajuns un simbol al voinței și nevoii de cultură în zonele în care aceasta nu este prezentă. An de an, turiștii și localnicii s-au bucurat din nou de câteva zile de august petrecute într-o grădină de vară, pe litoral.

Anul 2021 a adus o evoluție neașteptată a spațiului, odată cu proiectul Eforie Colorat, care constă într-un program ce se întinde pe 90 de zile, toată perioada estivală, în care grădina de vară este deschisă zilnic, cu filme, expoziții și alte elemente educative și culturale. Eforie Colorat a dat și mai multă culoare grădinii, la propriu, și a readus-o la scopul inițial, acela de a găzdui proiecții de film și nu numai.

Festivalul Cinemascop rămâne un highlight al verii în Eforie Sud, iar ediția de anul acesta revine cu un program pe cinste. Centrul Ceh București, organizatorul festivalului, alături de EUNIC România, Asociația Forumul Artelor Vizuale, RADEF RomâniaFilm și Primăria Orașului Eforie, vă invită între 1-8 august să descoperiți filme europene, expoziții, ateliere creative pentru copii, o bibliotecă pop-up, un colț de experiență VR și alte surprize.

Ca în anii precedenți, nu trebuie trecută cu vederea berea cehă Budweiser Budvar oferită cadou, dar nici bomboanele M&M’s, o bucurie pentru copii și adulți deopotrivă.

Grădina se deschide zilnic, la ora 18:00. Atunci încep și atelierele pentru cei mici, asigurate de Koh-i-Noor, ce durează până la ora 20:00. Proiecțiile de film încep la ora 21:00, însă înainte aveți ocazia de a vizita expoziția din white cube-ul amplasat în interiorul grădinii, E T A J on wheels, și pe cea care se va regăsi pe pereții interiori ai grădinii, oferită de festivalul internațional de film TIFF. În ziua de sâmbătă, 7 august, organizatorii au pregătit un concert de la ora 20:15, cu tematică cinematografică.

Participarea la festival este gratuită. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Capacitatea maximă admisă este de 250 de persoane, iar distanța de 2m trebuie păstrată pe tot parcursul vizitei.

Mai multe detalii despre festivalul Cinemascop, aici.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania

Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomaniaFilm, Eforie Colorat

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri și colaboratori: Škoda, Budweiser Budvar, M&M’s, Koh-I-Noor, Comisia Europeană în România, Istituto Italiano di Cultura Bucarest, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman, Ambasada Cehiei în România, Festivalul Pelicam, Pattern Media, Casa cu Smochin, E T A J on wheels, Edmond si Cosmos, Mirage MedSpa hotel, Hotel Anca, Hotel Mercur, Hotel MareMar, Complex Fortuna, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio Constanţa, Radio România Cultural, AGERPRES, Revista Zeppelin, Liternet, Filme-Carti, Movie News, Igloo, Cuget Liber, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Cinemagia, AaRC, Eforie Online

 

 

 

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.