Cinemateca Docuart: ultima proiecție de documentar a lunii februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-docuart-ultima-proiectie-de-documentar-a-lunii-februarie/

Cinemateca Docuart aduce luni, 25 februarie, un nou documentar românesc la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, începând cu ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2019

Cinemateca Docuart se întâmplă pentru cea de-a doua oară în luna februarie și propune de această dată o producție semnată de regizorul Liviu Tofan (foto).

Brașov 1987. Doi ani prea devreme este un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989. Filmul urmărește o situație istorică recentă, care, aflată fiind în umbra marii Revoluții din 1989, este readusă în atenție și, cel mai important, adevărurile îi sunt aduse în discuție.

Noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată Jos Ceaușescu. Sute au fost arestaţi și bătuţi, femei și copii, iar 61 dintre muncitori au fost deportaţi în orașe îndepărtate.

Brașov 1987. Doi ani prea devreme a fost premiat în cadrul festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest 2018, în secțiunea dedicată producțiilor de televiziune.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A) cu regizorul Liviu Tofan.

Intrarea la eveniment este liberă.

Cinemateca Docuart este o inițiativă care a luat naștere prin asociația culturală dedicată filmului documentar românesc, Docuart, și Casa de Cultură a Studenților din București și reprezintă o încercare de a aduce în atenția publicului, un produs cinematografic subreprezentat – documentarul românesc – și un spațiu cu potențial de revitalizare pe harta culturală a Bucureștiului.

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.