„Cinemateca pentru toţi”, cu Cristian Tudor Popescu, la Cinemateca Eforie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-pentru-toti-cu-cristian-tudor-popescu-la-cinemateca-eforie/

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 11:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte prima prelegere din cadrul programului Cinemateca pentru toţi. Intrarea la Cinemateca pentru toţi este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2015

Cursul inaugural al programului, susţinut de cunoscutul critic de film, scriitor şi jurnalist Cristian Tudor Popescu, este intitulat Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc (1912-1989) şi include zece prelegeri, găzduite de Cinemateca Eforie în fiecare dimineaţă de sâmbătă, până pe 12 decembrie a.c.

Programul Cinematecii pentru toţi pentru luna octombrie:

Prelegerea 1: Cinemateca Eforie, 10 octombrie, ora 11:00

Introducere. Propagandă şi manipulare: definiţii, origini, concepte, noţiuni înrudite, relaţii cu cinematograful. INDEPENDENŢA ROMÂNIEI (1912), primul film de propagandă de lungmetraj din lume. Analiză de secvenţe în contextul istoric al epocii. Motivele pentru care Carol I a fost practic coproducător al peliculei, împreună cu Leon Popescu. Metode de propagandă carlistă şi pro război utilizate în film. Situarea peliculei în peisajul politico-cinematografic mondial al epocii. Alte filme de propagandă ficţionale din perioada interbelică. MANASSE (1925) de Jean Mihail, cel mai important film românesc din perioada cinematografului mut.

Prelegerea 2: Cinemateca Eforie, 17 octombrie, ora 11:00

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Începuturile cinematografiei româneşti sub regimul comunist: RĂSUNĂ VALEA (1950), VIAŢA ÎNVINGE (1951), ÎN SAT LA NOI (1951), MITREA COCOR (1952), DESFĂŞURAREA (1955), ALARMĂ ÎN MUNŢI (1955). Influenţa cinematografiei de propagandă sovietice. Deformarea modului de exprimare artistică sub presiunea comenzii politice. Schimbări de atitudine determinate de moartea lui Stalin: momentul DIRECTORUL NOSTRU (1955).

Prelegerea 3: Cinemateca Eforie, 24 octombrie, ora 11:00

Reîngheţul dogmatic în România după demascarea crimelor lui Stalin de către N.S. Hrusciov în 1956. PE RĂSPUNDEREA MEA (1956) batjocorește opțiunile individuale în raport cu hotărârea colectivului; VULTUR 101 (1957) lansează seria filmelor de spionaj românesc împotriva agenţilor străini, pentru a justifica acţiunile Securităţii ca poliţie politică împotriva cetăţenilor români. ERUPŢIA (1957) ecranizează credința mistică în Partid, comunismul ca religie; VIAŢA NU IARTĂ (1959) – pe cei care, din tată-n fiu, nu se orientează la timp spre socialism şi Uniunea Sovietică. Denigrarea armatei române.

Prelegerea 4: Cinemateca Eforie, 31 octombrie, ora 11:00

Distanţarea de URSS începe să se simtă în cinema: VALURILE DUNĂRII (1960) este primul film despre insurecţia armată din august 1944 în care armata sovietică nu joacă nici un rol. SETEA (1961) – propaganda comunistă este susţinută cu artă de scenariul construit cu mare talent al scriitorului Titus Popovici şi de regia lui Mircea Drăgan. O problemă etico-estetică.

Foto: Cinemateca pentru toţi – facebook.com/cinemateca.romana

07
/08
/15

Astăzi, 7 august, cu ocazia zilei ei de naștere, Charlize Theron îi invită pe toții fanii din România să petreacă o seară specială împreună, pe Canalul Paramount. Actriță, model și o persoană implicată în acțiuni caritabile, Charlize Theron a jucat într-o serie de filme produse la Hollywood care au reușit să obțină atât succesul de box-office, cât și aplauzele criticilor.

05
/08
/15

Cea de-a 4-a ediție Festivalului de Film Fantastic „Lună Plină” va avea loc în perioada 14-16 august la Biertan, în Transilvania. Vreme de un weekend, fanii cinema-ului de gen și nu numai vor avea parte de proiecții în aer liber, petreceri, cântări, plus o nouă ediție a deja consacratelor Jocuri ale groazei, toate acompania de de-acum tradiționalul târg cu produse specific locale.

04
/08
/15

"Aferim!", pelicula lui de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016. Printre cele 14 filme care s-au luptat să reprezinte România la premiile Academiei de film americane s-au aflat şi: "Cel ales", "Quod Erat demonstrandum", "De ce eu?", "Comoara", "Cuscrii" sau "Alt Love Building".

04
/08
/15

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 21-a ediţie, se va desfăşura în perioada 14-22 august 2015. Programul competiţional al festivalului este împărţit în secţiunile: lungmetraj, scurtmetraj şi documentar. Regizorul român Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

02
/08
/15

Caravana Filmelor NexT pornește la drum pentru al doilea sezon și duce o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute în cadrul Festivalului de Film NexT în nouă orașe din țară. După nouă ediții de festival, scoatem filmele la iarbă verde pentru picnic și cinema sub clar de lună, în perioada 8-27 august.

31
/07
/15

Astăzi se dă startul celei de-a VII-a ediții a festivalului FILM 4 FUN care va avea loc în perioada 31 iulie - 2 august la Sinaia, în Casino şi în Parcul Dimitrie Ghica. Timp de 3 zile, Sinaia se transformă într-un centru al culturii românești. Scopul declarat al Festivalului Film 4 Fun este promovarea filmului românesc şi a noilor generaţii de cineaşti, în încercarea de a readuce publicul în sălile de cinema.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.

29
/07
/15

Pentru al treilea an consecutiv, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” ajunge la Oneşti, în perioada 3 – 9 august. Pe parcursul a şapte zile, vor fi prezentate 25 de titluri, cinefilii fiind invitaţi să urmărească o bogată selecţie de filme, de la producţii clasice la filme contemporane, de la comedie la dramă, de la film istoric la filme pentru copii.

28
/07
/15

Săptămâna trecută a debutat proiectul „Filme pentru Liceeni”. El vizează realizarea unui ghid educativ însoțit de evenimente de proiecții gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 orașe din țară, precum București sau Toplița, Târgoviște și Corabia.