CINEVARA continuă seria de proiecții de film în aer liber
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinevara-continua-seria-de-proiectii-de-film-in-aer-liber/

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenţei BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecţii de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziţionat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

Ediția din acest an a programului CINEVARA este una specială, fiind organizată în parteneriat cu Film Foundation, organizație neguvernamentală înființată de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea și conservarea patrimoniului cinematografic mondial. 

Insiang este o melodramă sfâșietoare în care gelozia și violența sunt teme principale. Lino Brocka creionează portretul unei fiice inocente și a mamei sale abuzive. Insiang duce o viață relativ liniștită, ocupată de treburile casei, însă după ce este violată de iubitul mamei sale și abandonată de tânărul care pretinde că este îndrăgostit de ea, caută răzbunare. Un comentariu feroce despre degradarea sărăciei urbane, în special pentru femei, Insiang a fost primul film filipinez proiectat la Cannes. Performanța actriței Hilda Koronel în rolul protagonistei eponime a dus la apariția ei pe prima pagină în cotidianul francez Le Monde.

Scenariul filmului este scris de Mario O’Hara și Lamberto Antonio pornind de la un scenariu realizat de O’Hara pentru micul ecran. În anul apariției, filmul a fost înscris în Festivalul de Film Metro Manila din 1976 și a câștigat toate cele patru categorii pentru care a fost nominalizat: Cea mai bună actriță (Koronel), Cel mai bun actor secundar (Ruel Vernal), Cea mai bună actriță în rol secundar (Mona Lisa) și Cea mai bună cinematografie (Conrado Baltazar). În timpul festivalului de la Cannes din 1978, filmul a avut premiera în cadrul selecției paralele „Quinzaine des Réalisateurs” și a fost aclamat de critici. 

În 2015, Insiang a fost restaurat digital datorită efortului programului World Cinema Project al organizației americane The Film Foundation, împreună cu L’Immagine Ritrovata și Consiliul de Dezvoltare a Filmului din Filipine (FDCP). În 2015, Insiang a fost proiectat în secțiunea Cannes Classics în cadrul Festivalul de Film de la Cannes, apoi la Festivalul de Film de la New York (găzduit de Film Society of Lincoln Center) pe 28 septembrie și la Museum of Modern Art (MoMA) în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie a aceluiași an. În anul următor, filmul a fost proiectat și în prestigiosul Festival Internațional de Film din Toronto (TIFF).

Lino Brocka, născut Catalino Ortiz Brocka pe 3 aprilie 1939, a fost un regizor filipinez, considerat unul dintre cei mai influenți și mai importanți regizori din istoria cinematografiei filipineze. Brocka a co-fondat organizația Artiștii Preocupați din Filipine (PAC), cu scopul de a ajuta artiștii să abordeze problemele cu care se confruntă țara, precum și Mișcarea pentru Eliberarea Artiștilor. 

Pe lângă Insiang, considerat de mulți ca fiind cel mai remarcabil film al său, Brocka a mai regizat filme valoroase precum Tinimbang Ka Ngunit Kulang (1974), Maynila sa Muko Kuko Liwanag (1975), Bayan Ko: Kapit sa Patalim (1984) și Orapronobis (1989). După moartea sa într-un accident de mașină, în 1991, i s-a acordat postum premiul Artistului Național din Filipine pentru film, oferit pentru „contribuții semnificative aduse la dezvoltarea artelor filipineze”.

CINEVARA

CINEVARA este un program de proiecții de film în aer liber al Fundației9, disponibil publicului larg pe toată durata verii, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua ediție, după debutul său din 2019.

Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-Young, Metin Erksan și Sergei Parajanov. 

După „Insiang”, proiecțiile CINEVARA vor continua pe 30 iulie cu Vara secetoasă (1963, Metin Erksan), apoi 6 august: Servitoarea (1960, Kim Ki-young), 13 august: Mumia (1969, Shadi Abdel Salam), 20 august Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov), 27 august, Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) și 3 septembrie: Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.