Citizenfour, un documentar eveniment la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/citizenfour-un-documentar-eveniment-la-tvr-1/

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Vineri seară, telespectatorii TVR 1 văd primii, în exclusivitate, unul dintre cele mai controversate documentare realizate în ultimii ani, dar şi unul dintre cele mai apreciate la festivalurile de profil.

Citizenfour (o coproducţie SUA-Germania-Marea Britanie, 2014) este un thriller despre viaţa reală, ce oferă publicului, în premieră, acces fără precedent la informaţii clasificate, rezultate din întâlnirea jurnaliştilor Laura Poitras1 şi Glenn Greenwald cu Edward Snowden, fost angajat al National Security Agency. Documentarul poate fi văzut pe 25 septembrie, de la ora 22.10, la TVR 1.

În ianuarie 2013, realizatoarea Laura Poitras – care lucra deja de doi ani la un documentar despre supravegherea cetăţenilor – a început să primească email-uri criptate de la un anume „Citizenfour”, care susţinea că are dovezi privind programe ilegale de urmărire derulate de National Security Agency (NSA), în colaborare cu alte agenţii internaţionale de spionaj.

După cinci luni, împreună cu reporterii Glenn Greenwald şi Ewen MacAskill, Poitras a zburat în Hong Kong, pentru mai multe întâlniri – pe care le-a şi filmat – cu misteriosul personaj, care urma să se dovedească a fi Edward Snowden. Declaraţiile şi dovezile prezentate de fostul analist al NSA au fost adunate în documentarul Citizenfour, în care se mai găsesc şi alte informaţii strânse de realizatoare, precum şi mărturii ale unor personaje ca Julian Assange.

Laura Poitras era de multă vreme pusă sub urmărire de instituţiile guvernamentale, adesea oprită în aeroporturi, ameninţată, dar a refuzat să se lase intimidată. Este şi motivul pentru care Snowden a decis să o contacteze. De aici şi până la înregistrarea video a declaraţiilor fostului analist NSA nu a mai fost decât un singur pas. Documentarul plasează telespectatorul în încăperea în care Poitras, Greenwald şi Snowden încearcă să ţină piept furtunii mediatice izbucnite, forţaţi să ia decizii rapide, ce vor avea impact asupra vieţii lor şi a tuturor celor din jur.

„Citizenfour nu doar evidenţiază riscurile supravegherii guvernamentale, ci te face să le simţi pe propria piele. După ce ai văzut filmul, nu-ţi vei mai privi niciodată la fel telefonul, email-ul, cartea de credit, browser-ul de Internet sau profilul online”, ne avertizează realizatorii.

Documentarul a fost distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, între care cele mai importante sunt: 2015 – OSCAR – Cel mai bun documentar de lung-metraj; 2015 – BAFTA – Cel mai bun documentar; 2015 – American Cinema Editors – Premiul pentru montaj – Mathilde Bonnefoy; 2014/2015 – Austin Film Critics Association, Boston Society of Film Critics, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, Denver Film Critics Society, Detroit Film Critics Society, Houston Film Critics Society Awards, Iowa Film Critics Awards, Kansas City Film Critics Circle, Las Vegas Film Critics Society Awards, London Critics Circle Film Awards, Los Angeles Film Critics Association, New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics Awards, San Diego Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle, St. Louis Film Critics Association, Utah Film Critics Association Awards – Best Documentary Feature; 2015 – Directors Guild Award – Outstanding Directorial Achievement in Documentary; 2015 – Cinema Eye Honors Awards – Outstanding Achievement in Nonfiction Feature, in Direction, in Editing & in Production etc.

Realizator Laura Poitras

Cu: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Laura Poitras, Julian Assange

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.